В Русе ще се проведе Панаир на музейните изложби


В Русе ще се проведе Панаир на музейните изложби
22 Октомври 2018, Понеделник


Повече от 100 гости са заявили присъствие

Автор: Десант

От 24 до 26 октомври в зала „Европа“ на Доходното здание в Русе ще се проведе Панаир на музейните изложби. 

Форматът има за цел споделяне на добри музейни практики в експозиционната дейност и представяне на готов продукт – временни експозиции. Панаирът работи в посока на поддържане на устойчив интерес към мобилността на колекциите като инструмент за обмен на идеи, знания, опит, спомага за подобряване на процесите по съхраняване и споделяне на наследството.

Поредица от презентации и дискусии на водещи лектори в областта на музейното дело от България и чужбина представят начините за конструиране на изложби, осъществяване на комуникационните връзки между специалисти, мениджъри и крайни потребители, разясняват се финансовите параметри, уреждането на авторските права и възможностите за внос и износ на културни ценности.

Повече от 100 гости са заявили присъствие в тазгодишното издание на панаира. Сред лекторите са музейни специалисти от България, Великобритания, Хърватска, Македония, Сърбия. Работните панели се фокусират върху интерпретацията на наследството, мобилността на музейните колекции, брандирането на културните продукти, публичните комуникации на културните събития.

В третия ден от Панаир на музейните изложби – 26 октомври, от 15,30 ч. ще бъде представена книгата на Евгения Атанасова „Кристо, Владо, Росен и плаващите кейове“, след което ще бъде прожектиран и документалният филм „Мост към Кристо“.

Събитието се организира от Министерството на културата, Регионален исторически музей – Русе и  Община Русе. Форумът се случва в партньорство с Регионален център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО – София, Асоциация на Клубовете Приятели на музея, с подкрепата на Сдружение Български музеи и на Сдружение „Толкова близо, толкова далече“.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки