Христо Стоичков. Историята


Христо Стоичков. Историята
22 Октомври 2018, Понеделник


Не спестих и не скрих нищо. Не се правех и на такъв, какъвто не съм, казва в предговора на биографичната си книга Камата, написана в съавторство с Владимир Памуков

Автор: Десант

„Христо Стоичков. Историята“ не е книга само за футбола, а и за живота. В нея единственият български футболист, носител на „Златна топка“, най-после допуска публиката близо до себе си. Написана в съавторство с популярния спортен журналист Владимир Памуков – носител на наградата за спортна журналистика „Черноризец Храбър“, книгата разказва за смайващото пътешествие на едно момче от уличката на съседния блок до стохилядната сцена на „Камп Ноу“.

От 25 октомври читателите ще могат да намерят луксозното издание навсякъде по книжарниците в страната.

Стоичков и Памуков работят над биографията повече от година, за да разкажат история, която ще развълнува всеки българин и всеки почитател на футбола без значение от неговите пристрастия към играчи и отбори.

В книгата двамата пресъздават живо и кинематографично израстването на Камата като играч, препятствията, през които преминава по пътя към успеха, и епохата – доминирания от държавата спорт, който създава шампиони, но и наказва жестоко провинилите се.

По-младите читатели ще разберат любопитни подробности за живота и спорта в социалистическа България, а по-възрастните ще си припомнят златните мигове и традиции на миналото.

На страниците на луксозното издание читателите ще открият много за отношенията с приятели и врагове, разказани емоционално и без да се спестява нищо, както само Стоичков може. А включените в книгата фотографии от личния архив на Стоичков и на знаменития Бончук Андонов сами по себе си са съкровище – запечатани на лента мигове, които са като крайпътни камъни по пътя към успеха и триумфа, те ни връщат в младежкия отбор на „Марица“ през 80-те, в САЩ през 1994-та, в Барселона...

Авторите не са пропуснали да разведрят сериозните теми със забавни и малко познати мигове от света на Камата, които ще привлекат вниманието дори на онези, които рядко биха отделили време за футболен мач.

Истинските запалянковци пък ще се радват да прочетат повече за вижданията на Стоичков за футбола и като умения, и като шанс за изява на силните и емоционални личности; за срещите му с големи имена не само на спортната сцена, а и в музиката, в политиката и в културата.

Любопитни са никога неразказаните до този момент истории – за пристигането в София, за да стане част от отбора на ЦСКА със служебния автобус на „Левски“, за първата тайна среща с Кройф в Майорка, за тихия семеен празник за двама вечерта, след като разбира, че „Златната топка“ е негова.

„По някои теми за първи и най-вероятно за последен път отварям дума в „Историята“. Вярвам, че ще го оцените. Не спестих и не скрих нищо. Не се правех и на такъв, какъвто не съм. Това да не е книга за най-добрия човек, когото познаваме – такова бе и единственото изискване на Владо Памуков, преди да започна да разказвам, а той да пише. И смятам, че го спазих“, пише Стоичков в предговора на биографията.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки