София става домакин на международен симпозиум, посветен на Достоевски


София става домакин на международен симпозиум, посветен на Достоевски
22 Октомври 2018, Понеделник


Над 50 учени от 16 държави ще разглеждат човекът като проблем и обект на изображение в света на големия руски писател

Автор: Силвия Горанова

Международният симпозиум „Антропологията на Достоевски. Човекът като проблем и обект на изображение в света на Достоевски“ ще се състои в София от 23 до 26 октомври 2018 г. Научният форум, който няма прецедент в България и на Балканите, се организира от Българско общество „Ф. Достоевски“ съвместно с Института за литература на БАН и СУ „Св. Климент Охридски“.

В симпозиума ще участват над 50 учени от 16 страни на света, както и специалисти от България – членове на Българско общество „Ф. Достоевски“. Официалното откриване на научния форум ще се състои на 23 октомври 2018 г. от 11.00 ч. в Големия салон на БАН (ул. „15 ноември“ № 1), а заседанията по секции ще се провеждат в Първа заседателна зала и Нова конферентна зала на СУ „Св. Климент Охридски“.

Трите дни на симпозиума са фокусирани към три проблемни полета: Антропологията на Достоевски в светлината на философската антропология и европейската култура на ХХ в.; Антропологията на Достоевски в перспективата на руската религиозно-философска мисъл и руската култура на ХХ в.; Проблемът за човека в романа „Идиот“.

На 150-годишнината от излизането на романа „Идиот“ е посветена тематична изложба и заключителната кръгла маса на научния форум: „Идиот“ на Достоевски и „Идиот“ на А. Куросава“. Филмът „Идиот“ на А. Куросава ще бъде показан пред студентите и широката общественост.


В категории: Новини , Културен Десант , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки