Какви са нагласите на българите спрямо ЕС към днешна дата?


Какви са нагласите на българите спрямо ЕС към днешна дата?
22 Октомври 2018, Понеделник


Позитивните нагласи спрямо ЕС продължават да доминират в българското общество

Автор: Десант

Позитивните нагласи спрямо ЕС продължават да доминират в българското общество. Малко над 40% са на мнение, че процедурата на ЕП срещу Унгария е несправедлива, но 58% са против политиката на Орбан мигрантите да бъдат връщани обратно в страните, които първи са ги приели.

Това сочи проучване на изследователски център „Тренд“.

Само 16% от българите изразяват отрицателно отношение към ЕС. Най-голям дял остават тези, които имат положително отношение (46%). Сходен дял от 48% са на мнение, че България по-скоро е спечелила от членството си в ЕС срещу 26%, които заявяват, че страната ни по-скоро е загубила.

38% пък са на мнение, че положението в страната се е подобрило след присъединяването към ЕС, докато 18% са на обратното мнение.

При хипотетичен референдум за членството на България в ЕС над половината (55%) от всички запитани декларират, че биха гласували за това страната ни да остане част от общността срещу 21%, които биха гласували за излизане на България от Съюза.

Въпреки зачестилите националистически послания в българската политика, българите остават проевропейски настроени. Привържениците на ГЕРБ остават с подчертано позитивни нагласи спрямо ЕС, докато БСП все повече се превръща в евроскептична партия заради новия курс на Корнелия Нинова на резервираност спрямо Съюза.

Посоката на развитие на ЕС среща по-нюансирани позиции сред българите. 38% са на мнение, че ЕС се развива в правилна посока, докато 31% смятат, че се развива в грешна.

Нуждата от промени в ЕС се споделя от 69% от всички пълнолетни български граждани, като 39% смятат, че Съюза има нужда от радикални промени, 30% от малки промени и само 8% са на мнение, че ЕС няма нужда от промени.

Гласуването на наказателната процедура срещу Унгария предизвика широк европейски дебат. Именно заради това изследователски център „Тренд“ реши да тества обществените настроения на българите по казуса.

Съвсем очаквано най-голям дял (43%) са тези, които не са запознати с процедурата, но това което прави впечатление е, че 41% от всички запитани смятат, че тя е несправедлива.

Тук трябва да направим уточнението, че част от нагласите се формират основно през фигурата на унгарския министър-председател Виктор Орбан, който се ползва със симпатиите на немалка част от българските граждани.

Въпреки това близо една трета са българите, които са на мнение, че България не трябва да се намесва пряко в казуса чрез налагане на вето на процедурата, срещу 25%, които са на обратното мнение. Но и тук делът на тези, които не знаят или не могат да преценят остава най-висок (43%).

Въпреки защитната позиция на българите към Унгария по повод процедурата на Европейския парламент срещу страната, 58% от всички български граждани застават срещу идеята на Будапеща мигрантите, които са вече на територията Европейския съюз, да бъдат връщани в държавата, която ги е приела.

Едва 10% от пълнолетните българи пък подкрепят идеята за развитието на Европа на две скорости, докато 60% са на противоположното мнение.


В категории: Новини , Международна политика , Свят

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Барс
23.10.2018 10:05:45
1
0
Деформирано повърхностно мислене.Така поставени въпросите предопределят и самия отговор.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки