Саудитска Арабия призна, че Джамал Хашоги е бил убит в консулството на страната в Истанбул


Саудитска Арабия призна, че Джамал Хашоги е бил убит в консулството на страната в Истанбул
20 Октомври 2018, Събота


Това са предварителни резултати от разследването, което продължава и в момента, и във връзка с което са били арестувани 18 граждани на Саудитска Арабия

Автор: Десант

Саудитска Арабия призна, че журналистът дисидент Джамал Хашоги е бил убит в консулството на страната в Истанбул, предаде Франс прес, като се позова на Саудитската агенция по печата. Тя цитира главният прокурор на страната, който е заявил:

"Разговорите между Джамал Хашоги и тези, с които се е срещнал в консулството на кралството в Истанбул... са прераснали в юмручен бой, довел до смъртта му".

Това са предварителни резултати от разследването, което продължава и в момента, и във връзка с което са били арестувани 18 граждани на Саудитска Арабия, допълва Ройтерс. В изявлението се посочва още, че кралският съветник Сауд ал-Кахтани и заместник-началникът на разузнаването Ахмед Асири са били уволнени.

Освен това крал Салман е наредил преструктурирането на ръководството на главната разузнавателна агенция  под надзора на принц Мохамед бин Салман. В заповедта се изисква обновяване на правилниците, определяне правомощията на агенцията и оценка на нейните методи и процедури на действие. За промяната ще следи министерска комисия, която ще докладва на крал Салман в рамките на един месец, допълва Саудитската агенция по печата.

По-рано беше съобщено, че в телефонен разговор, турският президент Реджеп Ердоган и саудитският крал Салман са се разбрали двустранното сътрудничество при разследването да продължи.

От Белия дом коментираха, че са "натъжени" от потвърждението за убийството на Джамал Хашоги в саудитското консулство в Истанбул, но не споменаха за американски действия срещу важния си партньор Саудитска Арабия, отбелязва Франс прес. Говорителката Сара Сандърс поднесе съболезнования на семейството, годеницата и приятелите на журналиста.

Американски конгресмени поставиха под съмнение обясненията на Саудитска Арабия, че журналистът дисидент Джамал Хашоги е починал при сбиване в консулството на кралството в Истанбул, предаде ДПА.

"Да кажа, че съм скептичен към новата саудитска версия, би било прекалено сдържано от моя страна", коментира в Туитър влиятелният републиканец Линдзи Греъм. Той допълни, че му е трудно да определи най-новото обяснение като правдоподобно.

Демократът Адам Шиф също постави под съмнение достоверността на саудитската версия. "Ако (Хашоги) се е бил с онези, изпратени да го задържат насила, залогът е бил неговият живот. Трябва да бъде потърсена отговорност от (Саудитска Арабия). Ако администрацията (на президента Доналд Тръмп) не поеме лидерска роля (по въпроса), то тогава Конгресът трябва да го направи", призова Шиф.

По-рано държавният секретар Майк Помпео заяви, че ще се обмисля широк набор от мерки, ако бъде установено, че представители на саудитските власти са замесени в (към онзи момент) предполагаемото убийството на Хашоги, припомня Асошиейтед прес.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш е "дълбоко обезпокоен от потвърждаването на смъртта на Джамал Хашоги", предаде Франс прес, като се позова на комюнике на световната организация. Гутериш настоява "отговорните да понесат пълна отговорност" за своите действия", свързани с гибелта на саудитския журналист дисидент, който изчезна на 2 октомври, след като отишъл в консулството на страната си в Истанбул.

Бързата реакция на Гутериш, след като Саудитска Арабия обяви, че Хашоги е починал в консулството след спречкване, влиза в разрез с предпазливата позиция на ООН по случая досега, отбелязва Франс прес. До днес генералният секретар на организацията се ограничаваше да призовава за установяване на истината, въпреки многобройните информации, сочещи, че кралството е отговорно за изчезването на журналиста.

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че не иска да отменя сделката за продажба на оръжия за 110 млрд. долара на Саудитска Арабия заради убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги.

Тръмп заяви, че намира саудитските обяснения за смъртта на журналиста за достоверни, предаде Франс прес. Тръмо обаче добави:

"Рано е, не сме приключили с нашия преглед на разследването. Имаме още въпроси."

Той подчерта още, че няма да взема никакви решения относно санкции и други реакции на Съединените щати, преди да е говорил със саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман.

Преди Саудитска Арабия да потвърди обаче официално смъртта на журналиста, Тръмп заяви, че може да обмисли санкции срещу нея във връзка със случая, отбелязва Ройтерс.
Източник: БНР


В категории: Новини , Международна политика , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки