Дора Куршумова разказва в книга за хаджийската премяна и женската носия в Котленския край


Дора Куршумова разказва в книга за хаджийската премяна и женската носия в Котленския край
Снимки: ИМ-Котел
19 Октомври 2018, Петък


Внимание е отделено и на булата за огнище и кърпите за глава, чиито автентични експонати могат да се видят и сравнят само и единствено в експозиция "Кьорпеева къща" 

Автор: Десант

На 23 октомври от 17.00 ч. в експозиция "Кьорпеева къща" към Исторически музей – Котел ще се проведе представянето на новата книга на Дора Куршумова – "Хаджийска премяна– дузина сини истории за женската носия в Котленска околия".

Присъстващите на събитието, което е със свободен вход, ще имат възможност първи да се докоснат до книгата, да си я закупят, както и да се срещнат с авторката.



През август т.г., Куршумова откри своя самостоятелна изложба на същата тема в Художествена галерия „Христо Тодоров” – Жеравна, в която бяха представени 16 живописни платна с хаджийската премяна, с акцент божигробските престилки, булата за огнища и др.

Книгата "Хаджийска премяна – дузина сини истории за женската носия в Котленска околия" изпраща читателя в интересния свят на синята хаджийска престилка. Четивото започва като дневник, в който авторката разказва за интереса си към тази част от уникалната котленска хаджийска носия.

Различните глави на книгата са посветени на хаджийската премяна, на „новата” мода в Котел и съставните части на новата премяна, на котленската жена, на поклонничеството и донесените от хаджиите армагани, на дървените щампи за украса на платовете, на индигото, с което боядисвали плата и др.

Внимание е отделено и на булата за огнище и кърпите за глава, чиито автентични експонати могат да се видят и сравнят само и единствено в експозиция "Кьорпеева къща" към Исторически музей – Котел.


В категории: Традиции , Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки