Обновяват култовата столична градина „Кристал“


Обновяват култовата столична градина  „Кристал“
Снимка: Фейсбук
19 Октомври 2018, Петък


Вижте историята за нейното създаване

Автор: Десант

Реновират прочутата столична градина „Кристал“.  В момента се отнема горния почвен слой, който е с намалени качества и се заменя с нов хумусен слой, който ще бъде затревен.

Столичната община се кани да засади и 52 нови дървета - чинар, липа, кедър и смърч.

Това съобщи в страницата си във "Фейсбук" кметът на София Йорданка Фандъкова.

Тя уточни, че градината „Кристал“ е паметник на градинското и парково изкуство. Оформилият се във времето релеф с денивелация на терена е част от нейния характерен облик, който се запазва и с проекта за реновиране.

"Историята на вдлъбнатината на терена е интересна и документирана - през 1914 г. на мястото е направен изкоп за основите на сграда на Народната библиотека и музей. Заради войните, строежът не е реализиран и през 1927 г. денивелацията е оформена като част от парковото пространство на градината срещу Военния клуб" - пише още столичната кметица.

Стара снимка показва ​как след спирането на строежа, в пълната с вода дупка отмарят биволи и къпещ ги биволар. Край близо намиращата се църква "Св.София" в миналото се е провеждал традиционният пазар на добитък.



Припомняме, че именно тук се състои един от първите и ключови протести демонстрации, дал началото на домократичните промени в България през 1989 г. Народна милиция разгонва със сила активистите на Независимо сдружение „Екогласност“, които събират в градината срещу едноименния ресторант в центъра на София подписи срещу проекта на водностопанския комплекс Рила-Места.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
къде
20.10.2018 08:12:43
1
0
Какво ли знаеме за софия, другите градове? просто нищо не знаеме... В кой град в Европа хората не знаят за историята на града си...
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки