Жените в Европа напускат дома на родителите си и сключват брак по-рано от мъжете


Жените в Европа напускат дома на родителите си и сключват брак по-рано от мъжете
19 Октомври 2018, Петък


Европейките раждат средно на 29 години. Вижте какво още показва статистическия портрет на живота на двата пола на Стария континент

Автор: Десант

В живота на мъжете и жените в Европа съществуват големи разлики, но има и сходства. Дигиталната публикация "Животът на жените и мъжете в Европа – статистически портрет" прави сравнение между жените и мъжете във всекидневния им живот. Тя също така разкрива колко сходно и различно е ежедневието на жените и мъжете в европейските страни.

Анализът показва, че в ЕС през 2017 г. жените са напуснали дома на родителите си на по-ранна възраст от мъжете (средно - 25 години за жените и 27 за мъжете). Във всички държави членки жените сключват брак по-рано от мъжете, като през 2016 г. разликата във възрастта при сключване на първи брак е над 3 години в България, Румъния и Гърция, а в Ирландия (2015 г.), Португалия и Обединеното кралство (2015 г.) - по-малка от 2 години.

Що се отнася до средната възраст на жените при раждане на първо дете - през 2016 г. в ЕС тя е 29 години, като варира от около 26 години в България и Румъния до 31 години в Испания и Италия.

Друга съществена разлика между жените и мъжете е продължителността на живота. Във всички държави членки жените живеят по-дълго от мъжете - през 2016 г. в ЕС средната възраст е 83.6 години за жените и 78.2 години за мъжете с разлика от 5.4 години. Сред държавите членки разликата във възрастта на жените и мъжете варира от 10 - 11 години в Латвия и Литва до под 4 години в Дания, Ирландия, Малта, Нидерландия, Швеция и Обединеното кралство.

В резултат на по-голямата продължителност на живота и по-ниската смъртност при жените като цяло през 2017 г. в ЕС на 100 мъже се падат 105 жени (с 5% повече). В почти всички държави членки жените са повече от мъжете, като най-голяма е разликата в Латвия (18%), Литва (17%) и Естония (13%), докато в Люксембург, Малта и Швеция мъжете са малко повече от жените.

По отношение на младите хора на възраст до 18 години се наблюдава обратният модел – мъжете са с 5% повече от жените. От друга страна, при хората на 65 и повече години жените са с 33% повече от мъжете.

Големи различия има и между жените и мъжете на възраст 65 и повече години - делът на възрастните жени, живеещи сами (40.4%), е два пъти по-голям отколкото при мъжете (19.9%).

При другите възрастови групи има по-малки разлики. Сред младите хора 8.5% от жените и 8.1% от мъжете на възраст от 15 до 24 години живеят сами. Същото важи и при съвместно живеещите - 45.1% от жените и 48.4% от мъжете на възраст 15 и повече години в ЕС живеят с партньор.

Проучването включва и данни за образователното ниво, съвместяването на професионалния и семейния живот, работата на пълен и непълен работен ден, разликата в заплащането при жените и мъжете, дела на жените и мъжете ръководители и т.н.

Има и раздел, който се фокусира върху храненето и социалните навици, дейностите през свободното време и онлайн заниманията, в т.ч. тютюнопушенето и консумацията на алкохол, индекса на телесна маса, посещенията на кино, участието в социалните мрежи и онлайн пазаруването.

Последният подраздел е посветен на грижите за децата, домакинската работа и готвенето.

Вижте цялото изследване ТУК.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
непоследният раздел
20.10.2018 07:17:36
0
0
последният подраздел е посветен и липсва Лов на ... жени... и работа със стереотипи.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки