Стандарт „Екстра клас“ заменя проваления „Стара планина“


Стандарт „Екстра клас“ заменя проваления „Стара планина“
19 Октомври 2018, Петък


Това предвижда нова наредба на агроминистерството, която обаче все още не е готова

Автор: Десант

Отпадане на стандарта „Стара планина” и въвеждане на чисто нов стандарт за продукти „Екстра клас” за колбасите на пазара. Това предвижда наредба на земеделското министерство, която обаче все още не е влязла в сила.

Според текстовете й, ако в кренвирша, например, няма 75% месо, то той не трябва да се нарича така. Това предложиха още преди няколко месеца от земеделското ведомство и заговориха за минимални стандарти.

Работната група към МЗХ, която се занимава с изготвянето на тези минимални стандарти за храните и хранителните продукти, вече изготвила предложения, имало текст, проектонаредба.

Припомняме, че на 30 май т.г., земеделският министър Румен Порожанов обяви, че експертите ще са готови с наредбата до месец и половина. Срокът видимо ве е спазен. Очевидно не е толкова лесно и бързо да се решат нещата, обясни пред бТВ Димитър Димитров, който е един от членовете на експертния съвет.

Все още не е решено и дали изписването на процента месо ще бъде задължително. Обмисля се и как българските продукти да бъдат защитени от конкуренцията на вносните.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки