Излезе книга за маршрутите на спомените в Русе


Излезе книга за маршрутите на спомените в Русе
18 Октомври 2018, Четвъртък


Изданието съдържа множество приложения, цветни карти, както и списъци със стари и нови имена на улици в дунавския град

Автор: Десант

Излезе от печат книгата на Хачик Лебикян „Русе – Маршрути на спомена“. Тя събира седем отделни проучвания, които авторът е осъществил през годините, фокусирали се върху паметници, места, улици и сгради в Русе.

Това е един системен труд на историк, който не само обича града си, но се старае да открива нови теми, да препрочита онези автори, които са писали преди него или заедно с него, при което да обобщи и анализира информацията, за да я поднесе на аудиторията, която го очаква.

Изданието в обем от 405 страници, съдържа и множество приложения, цветни карти – стари, трудно откриваеми, както и списъци със стари и нови имена на улици в града. Безценни са авторските снимки на места и сгради, поместени в книгата. Тези, които познават Хачик Лебекян и като фотограф, не биха били изненадани от колекцията му от изображения, които се появяват за пръв път, при това на място.

От русенския музей припомнят, че интересът на автора към Царев камък – най-старият паметник в Русе, разположен в Парка на младежта, доведе до създаването на филм на РТВЦ, до уточняването на текста върху цилиндричната колона, възбуди интерес и у други изследователи на специфичните визуални маркери на памет.

Заслуга на Хачик Лебикян е и уточняването на датите на построяването и откриването на Паметника на Свободата, на Паметника от Сръбско-българската война. А дебатът по темата Хали или паметник (на Караджата) е една от добре забравените обществени дискусии, вълнували Русе преди няколко десетилетия така, както днес трудно бихме могли да си представим, макар темата за паметник на Левски да е все така актуална.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки