Сотир Цацаров: Политически рейтинг не се прави върху трупове


Сотир Цацаров: Политически рейтинг не се прави върху трупове
17 Октомври 2018, Сряда


Примитивно съзнание, примитивен нагон, изключителна бруталност - така описа главният прокурор убиеца на Виктория Маринова в Русе. Обвиняемият Северин Красимиров пристига днес с полет от Франкфурт

Автор: Десант

Oбвиняемият за смъртта на тв водещата Виктория Маринова – Северин Красимиров, ще бъде отведен с белезници, за да даде ДНК проба в Националния институт по криминалистика и криминология (НИКК). Това ще стане непосредствено след като задържаният кацне у нас, съобщава „Монитор“.

По план Северин трябва да пристигне в София в късния следобед днес с полет от Франкфурт.

Арестантът ще пътува с граждански полет, но още преди терминала на пристигащи се очаква да бъде отведен със специализиран транспорт. Най-вероятно още на летището на Северин ще му бъдат повдигнати обвиненията, които получи задочно – за особено жестоко изнасилване и за умишлено убийство на Виктория Маринова от Русе. След това ще бъде задържан с прокурорска мярка за 72 часа.

Очаква се Северин да изкара първоначалния арест в София, докато станат готови изследванията на ДНК-то му. След това ще бъде отведен пред Окръжния съд в Русе, който трябва да реши дали да го остави зад решетките.

„Разследващите убийството на журналистката Виктория Маринова в Русе работят основно по версията за спонтанно нападение“, заяви главният прокурор Сотир Цацаров пред Нова телевизия вчера.

„Нито аз, нито колегите ми, които работят пряко по разследването на престъплението, сме изключили пряко някоя от версиите. В началото версиите бяха три – и спонтанно нападение, и поръчано, както и за нападение, което е пряк резултат от журналистическа дейност. Тази последна хипотеза досега не намира опора в доказателствата. Нито втората. Работи се основно по версията за спонтанно нападение, извършено от Северин“, обясни Цацаров.

„При разпита Северин не отрича извършеното убийство, а по-скоро го описва фрагментарно и отказва да признае насилие, отрича каквото и да е посегателство на половата неприкосновеност, обясни главният прокурор. - Не бих казал, че обясненията му кореспондират със събраните до момента доказателства, но разпитите ще продължат в Русе. Доказателствата за нас за момента са повече от безспорни“, каза Цацаров и обясни, че са иззети дрехи, по които има не просто кървави следи, но и ДНК, които съвпадат с тялото на жертвата. А по тялото на жертвата има биологични следи, които съвпадат с тези на Северин.

„Примитивно съзнание, примитивен нагон, изключителна бруталност. Жестокост, на моменти необяснима, и перверзия, която личи и върху насилието, и върху сексуалното посегателство върху жертвата“, описа Цацаров. Според главния прокурор и да е имало преди това визуален контакт между двамата, той е бил случаен и в деня на нападението.

„Бяхме свидетели на преднамерен или непреднамерен сценарий, че в България се убиват журналисти. Но сценарият не издържа", коментира още главният прокурор и отсече: "Този сценарий ще се повтаря отново и отново, той има и своите политически измерения. И вие, и аз се наслушахме на всякакъв вид инсинуации. Политически рейтинг не се прави върху трупове. Хората имат своите основания за притеснения, но поне в този случай колегите ми си свършиха бързо работата. Бързото разкриване е резултат не на натиск, а на професионална работа и добро стечение на обстоятелствата“, обясни още Цацаров.

"Когато отидохме в Русе с вътрешния министър, там ни чакаше психопрофил от Института по криминалистика. Той отговаря на 90% на личността и мотивите, това е свидетелство за една професионално свършена работа. Престъплението е случайно, неорганизирано. Извършителят е на възраст до 30 години, ниско интелигентен, с незавършено основно или средно образование", обясни още той и отново посочи: „Признал е, че предният ден е употребявал алкохол. Това е разпитът пред германските власти", завърши главният прокурор.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки