Охлюв в кехлибар на 99 милиона години удиви палеонтолозите


Охлюв в кехлибар на 99 милиона години удиви палеонтолозите
Снимка: isupdate.com
15 Октомври 2018, Понеделник


Много добре са се запазили меките му тъкани, включително главата, "рогчетата" и очите

Автор: Десант

Международен екип от палентолози представи уникален образец на праисторически охлюв, уловен в кехлибар преди 99 милиона години, съобщава "Сайънс алърт".

Охлювът е попаднал жив в смолата и се е опитвал да избяга - застинал е в извито положение, а около главата му има мехур въздух.  Добре са се запазили меките му тъкани, включително главата, "рогчетата" и очите.

По думите на палеонтолозите, такова забележително съхранение се среща много рядко при вкаменелости на такава праисторическа възраст, особено при охлювите. Те са много крехки и телата им са меки и лесно се мачкат. 

„Древната смола има изключителен потенциал за консервиране. Тя улавя в най-малки подробности фосилни организми на милиони години триизмерно толкова добре, че изглеждат сякаш са попаднали в нея вчера”, изтъква палеонтологът Джефри Стилуел от университета Монаш в Австралия.

Тъй като намереният екземпляр е твърде млад - черупката е с размер 4,88 мм., на учените е трудно да определят от кой точно вид е.

Последният период на мезозойската ера, откогато датира най-старият охлюв, запазен в кехлибар, е известен най-вече с динозаврите.

Ценният спесимен е намерен в Мианма. Той е закупен от частен колекционер през 2016 г. и предхожда със 70 млн. години предишния фосил с мека тъкан на охлюв.

Атрактивната вкаменелост в момента е част от колекцията на Института по палеонтология в китайския град Чаочжоу.


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки