Археолог: Иманярите действат по-свободно в обезлюдените странджански села


Археолог: Иманярите действат по-свободно в обезлюдените странджански села
15 Октомври 2018, Понеделник


Иначе, по думите на директора на РИМ-Бургас Милен Николов, в Бургаския регион вече няма толкова изразена иманярска агресия

Автор: Десант

В Бургаски регион вече няма толкова изразена иманярска агресия. Това каза за бургаското Радио „Фокус“ Милен Николов, директор на Регионалния исторически музей-Бургас.

По думите му, единствено Странджанският край прави изключение. „Селата в Странджа са обезлюдени и следователно иманярите там действат по-свободно. От известно време там се засили полицейското присъствие, което е добре, но то по-скоро контролира основните пътища​. “ - изтъква археологът.

Той добавя, че още от древността има закон, който гласи, че намереното под земята културно наследство, принадлежи на държавата.

„Тези обекти са общи – така е правилно да се разсъждава спрямо тях. Иманярите обаче не смятат така. След като са открили обект, те го считат за свой“, изтъква Николов.

По данни на археолога, на територията на бургаската община големите набези са станали в края на 90-те години до около 2002 г.


В категории: Новини , Археология

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
Копапача Ми
16.10.2018 16:38:03
5
0
Сиде някой да ми обясни как с 750 лева заплата всички левчета и уредници на музей карат коли за по 50 000 и имат по няколко имота. Ако погледне някой задълбочено описите на големите музеи ще умре прав щот такива няма. Никъде нищо не се води всеки си взима от трезорчето и продава на харабия. ИСТИНСКИТЕ ИМАНЯРИ И ОБИРДЖИИ СА ТИЯ В МУЗЕИТЕ А НЕ хорицата детски обикалят нивата и са намерили 30 монети за 3 години
2
Европа
15.10.2018 22:57:00
19
3
Намереното под земята (ако е частна) принадлежи на собственика на земята и този който го е намерил и е длъжен да го предложи на музея. А музея(държавата)ако намереното представлава интерес за тях си го купува и всички доволни и всичко в музейте а не с комунистическите крадливи закони да се оправдавате нали искате в Европа там има ред няма кражби и корупция.А вие лобирате закон за културното наследство който прави от всички престъпници и ви храни службите и институцийте и колекционерите олигарси с такива закони в Европа ама друг път.Действащ закон с изтекъл срок за регистрация смешна работа за гинес става за Европа НЕ.
1
Емил
15.10.2018 09:29:43
20
0
А тогава как се получава че има часни колекции? Щом е на Държавата)
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки