Столичната кметица разговаря с премиера и културния министър за къщата на Яворов


Столичната кметица разговаря с премиера и културния министър за къщата на Яворов
13 Октомври 2018, Събота


Дилемата е кой да придобие имота - общината или държавата

Автор: Десант

След като новината, че къщата на Яворов в София, която е част от културно-историческото наследство на столицата и ценен архитектурен паметник, е обявена за продажба от частен съдебен изпълнител, отпуши взрив от обществено недоволство, Йорданка Фандъкова се е срещнала с минисър-председателя Бойко Борисов и министъра на културата Боил Банов, за да обсъди въпроса кой да придобие имота - общината или държавата. 

"Къщата на Яворов трябва да бъде отворена свободно за граждани и пълноценно да изпълнява функцията на музей на един от най-великите български поети. Нашата задача е тя да бъде съхранена като архитектурен паметник, заедно с всички изключително ценни сбирки от ръкописи, книги и вещи на поета Пейо Яворов" - написа столичната кметица във "Фейсбук".

От поста й обаче не става ясно до какво решение са стигнали на срещата й с премиера и културния министър по отношение на това кой да я стопанисва.

Къщата от десетилетия е частна собственост. Поради отказ на собственика да я реставрира и поддържа от столичната община са налагали най-високата глоба от 100 хиляди лв. Преди години беше направен ремонт на фасадата, по състоянието на конструкцията остава тежко.

Заместник-кметът на Столична община Тодор Чобанов коментира в социалната мрежа: "Ние непрекъснато глобяваме и убеждаваме, но някои собственици категорично не искат да бъдат убедени, например собствениците на обект на ул. "Самуил" ни изпратиха заплашително писмо, когато ги насърчихме да запазят оригиналния вид на фасадата".

Бившият шеф на Националният литературен музей Пламен Крайски е категоричен, че къщата на Яворов трябва да бъде придобита от Столична община.

Във "Фейсбук" граждани препоръчват софийските общинари да се възползват от испанския опит по отношение на подобни сгради. На Иберийския полуосттров частната собственост е свещена, но не е неприкосновена, особено когато обществения интерес го налага.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки