НФСБ призова Светия синод да признае за канонична Украинската православна църква


НФСБ призова Светия синод да признае за канонична Украинската православна църква
13 Октомври 2018, Събота


Патриотичната формация използва случая да напомни, че продължава да настоява за среща по темата за канонизирането на Васил Левски за светец

Автор: Десант

"Националният фронт за спасение на България приветства решението на Светия синод на Вселенската патриаршия в Истанбул за обявяване за канонични Украинската православна църква и Украинската автокефална православна църква и призовава Българската православна църква да последва този пример".

Това се казва в разпространена днес декларация на Националния изпълнителен комитет на патриотичната партия. 

"Украйна е близка на България държава, дом на една от най-големите задгранични български общности. Българските изпълнителна и законодателна власт водят последователна политика през годините както за сближаване  на българския етнос в Украйна с Родината и българския народ, така и за изграждане на трайни  и устойчиви икономически, социални и културни връзки между Украйна и България.

Смятаме за критично важно Българската православна църква да се включи в този процес и последва българската държавна политика и да направи нужното, за да може украинският народ и българите в Украйна да имат своя независима Църква" - категорични са от НФСБ.

От партията, чийто лидер е Валери Симеонов, използват случая да напомнят на Светия синод на Българска православна църква, че на 21 февруари 2018 г. Националният фронт е изпратил призив и  настояване за среща по темата за канонизирането  на Васил Левски за светец. До този момент обаче не е получен отговор на нито едно от двете искания.

"НФСБ продължава да смята, че обявяването на Апостола на свободата за светец е обща национална кауза, която би могла да сплоти българското общество и да остави трайна светла следа в българската историческа памет, култура и духовност" - завършва декларацята на Национален фронт за спасение на България.


В категории: Новини , Вяра

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки