Камък, подпирал десетилетия една врата, се оказа метеорит за 100 хиляди долара


Камък, подпирал десетилетия една врата, се оказа метеорит за 100 хиляди долара
12 Октомври 2018, Петък


Той е паднал на Земята през 30-те години на миналия век. Вижте интересната му история

Автор: Десант

Десеткилограмов камък, който десетилетия е подпирал една врата в къща в американския щат Мичиган, се оказа метеорит на стойност 100 хиляди долара.

Професорът по геология от Централния Мичигански университет Мона Сирбеску коментира пред медиите, че непрекъснато и носят разни камъни за изследване, но за 18 години досега сред тях не енамирала истински метеорит. За двойна проверка фрагментът е изпратен в Смитсоновия институт във Вашингтон, откъдето са потвърдили космическия му произход.

Тестовете са установили, че метеоритът се състои от 88,5% желязо и 11,5% никел. Той е шестият по големина, намерен на територията на Мичиган. По думите на геоложката, това  е най-ценният екземпляр, който тя е изследвала — както във финансов, така и в научен аспект.



Собственикът на ценния къс споделя, че метеоритът е паднал на Земята през 30-те години на миналия век. Всичко започва, когато притежателят на камъка купува през 1988 г. херма в Едмор. Тогава той забелязал парчето скала, което подпирало вратата, и попитал продавача на имота какво е това.

Фермерът му разказал, че в земята му през 30-те години на миналия век паднал метеорит. На сутринта заедно с баща му намерили кратера и изкопали оттам още топлия камък.

През годините, новият собственик се вдъхновил от разказите на жители на Мичиган за това как намирали и продавали метеорити и си спомнил за своя.

Сега метеоритът, наречен Едмор, си търси нов дом. По думите на Сирбеску, ако той бъде закупен, може да се озове в музей или в някоя колекционерска сбирка, но може и да попадне в ръцете на прекупвачи, които да се надяват на изгодна препродажба.

В момента Смитсъновият институт и Музеят на минералите в щата Мейн обмислят възможността да откупят метеорита за своите експозиции. Ако продажбата се осъществи, соственикът на камъка трябва да пожертва 10% от приходите си за научни изследвания на атмосферата и планетата.


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки