Лекарите предупреждават: Има бум на тежки пневмонии заради нелекувани вирусни инфекции


Лекарите предупреждават: Има бум на тежки пневмонии заради нелекувани вирусни инфекции
12 Октомври 2018, Петък


Как са се предпазим и какво да правим, ако почувстваме първите симптоми, съветва д-р Илияна Вълканова от УМБАЛ-Пловдив

Автор: Силвия Горанова

Тежки пневмонии изпращат десетки пациенти във вътрешно отделение с белодробна насоченост на УМБАЛ „Пловдив“. Инфекцията се появи като усложнение след преболедувано вирусно заболяване. Засяга сравнително млади хора – между 40 и 55-годишна възраст, при които болестта започва с температура, драскане или леки болки в гърлото, посочи началникът д-р Илияна Вълканова.


Д-р Илияна Вълканова

Обикновено по препоръка на личните лекари те започват лечение с парацетамол и хапчета за гърло, с което постигат известно облекчение. След седмица обаче болестта сякаш отново се завръща, като симптомите вече са много по-тежки – вдигат висока температура, която не спада с никакви лекарства. При прегледа се установява, че са развили пневмония.

След поставяне на диагнозата боледуването продължава 7-10 дни, после още десетина дни имат кашлица. Като се прибави и първата „по-лека“ седмица, в която са заболели, боледуването излиза най-малко месец, а може и повече, посочи д-р Вълканова.

Степента на тежест зависи от състоянието на болните, както и от тяхната възраст. Хора с потиснат имунитет обикновено карат инфекциите, независимо какви, по-трудно, а при някои за жалост картината може да завърши и фатално.

Според нея екипът на отделението това лято се убедил, че грипът вече далеч не е само есенно-зимна инфекция, а се среща и през лятото, защото в края на септември станали известни резултатите от десетима пациенти, лежали в топлите месеци. При изследванията е изолиран грип тип „А плюс“. Медиците търсят вероятната причина за големия брой тежки случаи е влажното и дъждовно лято.

Въпреки че тази година нямаше прекъсване на грипа, екипът на УМБАЛ-Пловдив се готви за новия сезон, който започва с първите мъгли и дъждове и завършва по Великден. Д-р Вълканова припомни хората да се имунизират срещу грип, за да посрещнат по-спокойно Коледните празници.

Особено важна е тази мярка за тези, чиито професии са свързани с много контакти, като на лекари, учители, кондуктори. До края на октомври е най-подходящият момент да си поставят ваксината и организмът да си изгради защита.

Според завеждащата витамин D е факторът, който поддържа имунитета, но се изчерпва от организма през януари-февруари и затова тогава избухват епидемиите. Друга предпоставка за разпространение на грип е и топлата зима, а голяма част от прогнозите са идващата ще бъде такава. В риск от заразяване са пациенти с хронични заболявания.

В последните 3 години заболеваемостта беше доста повишена и ние имаме готовност за сезона, можем да поемем всички нуждаещи се от хоспитализация, макар че това би довело до превишаване на лимитите на НЗОК, отбеляза д-р Вълканова


В категории: Новини , Медицина

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки