Космонавтите от "Союз" се приземиха аварийно, не са много добре


Космонавтите от "Союз" се приземиха аварийно, не са много добре
Снимка: Сергей Савостьянов/ТАСС
11 Октомври 2018, Четвъртък


Авария при изстрелването на ракетата носител провали мисията

Автор: Десант

Състоянието на двамата космонавти -  Алексей Овчинин и американският астронавт Ник Хейг, приземили се аварийно след аварията на "Союз МС-10” "не е съвсем добро" и скоро те ще бъдат изпратени в Москва, съобщи източник на ТАСС в космодрума "Байконур".

"Членовете на екипажа на "Союз МС-10”  бяха прегледани от медицински екип и състоянието им не е съвсем добро", обяснил източникът, без да добавя подробности, освен че ще бъдат изпратени в Москва, откъдето ще се отправят към Звездното градче.

Ракетата носител "Союз-ФГ" с пилотирания кораб "Союз МС-10" бе изтреляна в четвъртък от първа стартова площадка в "Байконур" ("Гагаринский старт") в 11,40 ч. московско време. На борда й бяха космонавта на "Роскосмос" Алексей Овчинин (командир) и астронавта от NASA Ник Хейг, които трябваше да летят до Международната космическа станция.

По време на полета ракетата носител аварира, но екипажът успя да се приземи аварийно в степите на Казахстан. Това е станало в балистичен режим на спускане, което се осъществява с по-остър ъгъл на кацане, сравнено с нормалното, обясняват от NASA, цитирани от BBC.

Проблемът с двигателя се случва няколко секунди след отделянето на първата степен на ракетата.

Вече има дебати по текущото състояние на руската индустрия и способността й да поддържа стандартите си от миналото. Какъвто и да е резултатът от анкетата, това събитие само ще подсили тези притеснения и ще накара САЩ да удвоят усилията си във въвеждането на нови онлайн ракетни системи, които разработват от известно време насам. Този вид летателни апарати се очаква да бъдат представени следващата година.

Междувременно шефът на Федералната космическа агенция "Роскосмос" Дмитрий Рогозин заяви, че след аварията веднага е сформирана държавна комисия, която да разследва случилото се с ракетата носител.


В категории: Свят

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
найденов
12.10.2018 17:07:05
0
0
Добре,че не бяха с американската совалка - късметлии.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки