Посетителите в русенския терариум могат да погалят... царевичен смок албинос


Посетителите в русенския терариум могат да погалят... царевичен смок албинос
Снимка: РИМ-Русе
11 Октомври 2018, Четвъртък


Целта е преодоляването на страховете и изграждане положителна нагласа на хората към студенокръвните влечуги

Автор: Десант

С презентацията „Змиите – красивите непознати“ в Русе бе представен новоизграденият в Екомузея терариум. Посетителите се запознаха с начина на живот и местообитанията на влечугите, а след това имаха възможност да погалят и добродушния американски царевичен смок албинос.

Това е напълно безобидна змия, която се използва при срещите на уредниците от отдел „Приода“ с подрастващите за превъзмогване на насадени страхове. 

Идеята за създаването на терариум се заражда още през 2013 г. след реализацията на проекта на Сдружение „Приятели на музея“ – „Змиите – красивите непознати“, подкрепен от Фондация „ЕкоОбщност“. Цел на проекта тогава е да повиши информираността, да съдейства за преодоляването на страховете и изграждане положителна нагласа на хората към змиите.

Отделна зала в Екомузея показва 15 броя неотровни змии от четири вида. Сред тях е и кенийската пясъчна боа, както и няколко индивида от вида боа Констриктор. 

Мъжкият и женски зелен питон са едни от най-красивите змии в Терариума. Видът живее почти изцяло в короната на дърветата. Слиза от тях, само когато снася яйцата си.

Терариумите, в които са разположени змиите в Екомузея, са изградени в съответствие с изискванията на съвременната тераристика, българското и европейско законодателство. Спазени са всички изисквания за размер на местата за живот като за влечугите в Екомузея дори са направени по-големи по площ клетъчни единици. Всяка една от тях е снабдена с терморелета, които контролират температурата, поставени са нагряващи лампи и подово отопление. Създадени са и карантинни зони, в които змиите се местят при почистването на отделните терариуми.

Всеки един от терариумите има уникален от останалите декор, направата на който е съобразена с реалните местообитания на съответния вид. Декорите са изработени от реставратора на русенския музей Даниел Кънчев.

Змиите се хранят в определен ден и час по два пъти в месеца. За тях има също и стриктно фиксирани периоди на ден и нощ (9 часа задължително е нощ, останалите са ден).

Всички змии в Екомузея притежават набор от необходими документи и регистрации в Министерството на околната среда и водите.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки