100 000 лева глоба за строителния надзор на ремонта на ул. "Граф Игнатиев"


100 000 лева глоба за строителния надзор на ремонта на ул. "Граф Игнатиев"
Снимка: БГНЕС
09 Октомври 2018, Вторник


Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова в личния си профил във „Фейсбук“

Автор: Десант

100 хил. лв. е санкцията, която налагам на консорциума, който изпълнява строителния надзор. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова в личния си профил във „Фейсбук“ по повод общественото недоволство за качеството на ремонта на ул. „Граф Игнатиев“.

Фандъкова съобщава още, че по нейно настояване от началото на седмицата екип от Университета по архитектура, строителство и геодезия, ръководен от проф. Назърски, ще проверява изпълнението на строителните дейности и ще направи повторно изпитване на всички материали, които се влагат. Целта е да се създаде още едно ниво на контрол, което да работи с общината като възложител.

„Това е първата и последна санкция за строителния надзор. Следващата стъпка е прекратяване на договора, за което лично съм ги информирала. Моето искане към техните инженери е не само да са на обекта, а и да връщат своевременно за корекции, нещо, което не правят“, категоричен е кметът на София.

Фандъкова подчерта, че в събота лично върнала изпълнителя да пренареди два реда с плочи пред „Свети Седмочисленици“.

Във връзка с отправените обществени критики към качеството на използваните материали Фандъкова увери, че са проведени разговори с представители на всички компании, а те предстои да предоставят и свои становища за начина на изпълнение.

„Релсовият път, за които се твърди, че е втора ръка, е произведен и доставен от една от най-големите световни фирми „Фьост Алпине“ – Австрия. За пръв път в София се поставят закалени високоякостни релси по технология, която осигурява по-малко шум и вибрации.

Производител на гумените скрепления на релсовия път е „Пандрол“, Франция. Бетоновите плочи са производство на „Земелрок“ – австрийска фирма, която има завод в България. Гранитът се внася от Македония – производител „Мариово Крин“.

На обекта се полагат 8 см гранитни и бетонови плочи, като плочки не се редят никъде.

Шахтите, капаците и отводнителните канали са производство на немската фирма „Ако“, пояснява Йорданка Фандъкова.

Тя още веднъж припомни, че нито една от подзоните не е завършена и обектът все още е строителна площадка. Кметът на София обяснява, че в договора за основен ремонт на ул. „Граф Игнатиев“ са заложени санкции до 4 млн. за забавяне или по 224 хил. лв. на ден. 1,2 млн. лв. е санкцията за качество и 600 хил. - гаранцията за добро изпълнение, от която половината остава за целия срок.

„Категорично не приемам и спекулациите, с които името ми се забърква в корупция. В живота си един лев нито съм взела, нито някога ще взема и това го знае всеки, който ме познава, включително и тези, които разпространяват“, пише още тя.




В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Приятел на България
10.10.2018 01:25:41
0
0
Моля уведомявайте съответните български власти.

Ценни предмети които трябва да се върнат от Румъния в България

От книга Din istoria Dobrogei том втори
страница 294 предмет от Брестовене, стр 340 от Силистра, 360 от Балчик, 556 от Силистренско
Всички тези са открити през времето на румънската окупация и не са върнати.
Освен тези мощите на Св. Димитър Басарбовски, ръкописът на Манассе.

Няма значение и кой е превозил мощите в Румъния. Всичките тези трябва да се върнат в България за да остане Букурещ без светец покровител.
Преди малко (2007 година) директорът на Балчишкия музей, господин Дарин Канавров, е намерил списък с предети още не върнати в България. Румънците обаче са казали че те ги нямат, значи тези предмети са очезнали мистериозно. Очевидно става дума за румънска лъжа.
Тези предмети са намирали през времето на румънска окупация на Южна Добруджа, значи те са историческо наследство на България, независимо кой и кога ги е открил.
Цитат от Румънско-Български речник на Стоян Романски: Йоан Богдан [румънски славист]: "взел е от българско читалище в град Тулча оригинала на "Манасиевата хроника" и вече не го върнал".

Din istoria Dobrogei Vol II Romanii la Dunarea de Jos, Radu Vulpe, Ion Barnea, Ed. Academiei Republicii Socialiste Romania, Bucuresti, 1968
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки