Изобретиха шрифт, който ни помага да запомняме какво четем


Изобретиха шрифт, който ни помага да запомняме какво четем
09 Октомври 2018, Вторник


Името му е Sans Forgetica - игра на думи, която означава “без забравяне”

Автор: Десант

Учени от университета в Мелбърн, Австралия, изобретиха шрифт, който ни помага да запомняме какво четем. Името му е Sans Forgetica (игра на думи, която означава “без забравяне” – бел.ред.) и може да бъде свален напълно безплатно от всички, които искат да изпробват дали наистина върши работа, съобщава бТВ.

Шрифтът е базиран на принципите на конгнитивната психология и е по-труден за четене от повечето познати шрифтове. Това е съвсем умишлено, защото човешкият мозък има способността да запомня повече информация ако е по-натоварен да обработва информация.

Шрифтът е с обратен наклон – нещо, което рядко се среща в масовите шрифтове. От буквите липсват цели парчета, като изписването им стои незавършено.

Липсата на цели парчета от буквите и обратният наклон “обръщат” начина, по който човешкият мозък чете и го карат да се замисля по-сериозно върху смисъла на текста. Идеята е базирана на концепцията за нужната трудност – психологически принцип, според който ако едно действие е по-трудно, то води до по-добро натрупване на знания и умения.

Първоначалните проучвания дават много добри резултати. Екипът тествал новия шрифт върху 400 австралийски студенти. Първоначално им дали да прочетат текст, написан с добре познатия Arial, от който студентите запомнили по-малко от половината. При четене на същия текст, но този път изписан със Sans Forgetica студентите запомнили над 57% от него.

Въпреки обнадеждаващите резултати, които безспорно ще помогнат на много студенти да запомнят уроците си по-добре, например, учените са категорични, че Sans Forgetica няма как да бъде приложен масово. Макар и да може да бъде прочитан сравнително лесно, шрифтът не е подходящ за прекалено дълги текстове, тъй като може да доведе до главоболие.

Учените съветват той да бъде използван най-вече за кратки и важни бележки.


В категории: Свят , Новини , Парадокси

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки