Валери Симеонов поиска правителството да реагира срещу поредната унизителна провокация на Путин


Валери Симеонов поиска правителството да реагира срещу поредната унизителна провокация на Путин
08 Октомври 2018, Понеделник


Вицепремиерът и лидер на НФСБ припомни, че решението за спиране на "Южен поток" не е продиктувано от слабост и обясни, че става въпрос за много сериозни икономически основания България да отхвърли заробващия страната ни проект

Автор: Янко Крумов

Вицепремиерът по икономическата и демографска политика и лидер на НФСБ Валери Симеонов коментира в студиото на сутрешния блок на БНТ посещението на българската делегация в Украйна, договореностите с украинската страна и отношенията ни с Русия.

Повод за посещението на правителствената делегация в Украйна е 160-годишнината на българската делегация в Болград. Обсъждани са най-вече интересите на българската общност, по всички проблеми, които има нашата общност, има договорености, подчерта Валери Симеонов.

Вицепремиерът коментира и българо-руските отношения, като посочи, че те са в нелинейна зависимост. Позицията на българското правителство е против анексията на Крим и против намесата на Русия в регионите на югоизточна Украйна, припомни Симеонов.

Вицепремиерът обърна внимание и на "поредната изтървана нелепа констатация на президента Путин".

"Сега той си позволи да даде определение на позицията и решение на българското правителство, свързано с "Южен поток". Препоръча в срещата си с Курц Европа да не проявявала слабост като България, за да не защитава собствените интереси, а да действа под натиск. Нещо се е объркал президентът Путин", поясни Валери Симеонов.

На днешния политически съвет ще той поиска МВнР да изрази една категорична позиция, защото не може Путин да дава такива унизителни за българската държава определения.

Вицепремиерът припомни, че решението за спиране на "Южен поток" не е продиктувано от слабост, а защото България можеше да търпи санкции от ЕС за нарушаване на изискванията на трети енергиен пакет. Поясни също, че става въпрос за много сериозни икономически основания България да отхвърли строителството на "Южен поток".

"Има едно неразбиране - някак си се насажда в обществото впечатлението, че всеки енергиен проект е полезен за България. Когато се опитват да те излъжат, да те измамят, ти трябва да се защитиш. "Южен поток" от руска страна въобще не беше подготвен. Пратихме екип на СКАТ, доказахме го в документален филм това. Същото беше с Бургас - Александруполис, с този вреден нефтопровод, добре че го спряхме в Бургас с редица референдуми. Не всеки енергиен проект е полезен", заяви Валери Симеонов.

Той коментира и назначението на главен секретар на МВР. Да се внимава и да не се прибързва с избора, призова вицепремиерът. Според него всички кадрови промени трябва да се обсъдят с коалиционните партньори.

Въпросът за нов главен секретар ще бъде поставен на поредния коалиционен съвет в Министерския съвет, допълни Симеонов. Той коментира вероятността Светлозар Лазаров да бъде предложен за поста.

"Този човек все още носи сериозни негативи от случая с Лясковец, тъй като стана ясно, че цялата операция е по негово разпореждане. Там имаше убит командос. Не знам до къде стигнаха делата и не мисля, че това е подходящият избор", заяви вицепремиерът.


В категории: Свят , Политика , Международна политика

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки