Руши се паметникът на Георги Бенковски в Копривщица


Руши се паметникът на Георги Бенковски в Копривщица
08 Октомври 2018, Понеделник


Малката община не разполага с нужните средства за спешната му реставрация. Преди месец е открита дарителска сметка, но и в нея няма събрани достатъчно пари

Автор: Десант

Паметникът на великия копривщенец Гаврил Хлътев, влязъл в историята под името Георги Бенковски, се издига на най-високото място над родния му град. Годишно той е посещаван от хиляди. Днес паметникът е опасен за туристите.

„От няколко години всичко се разпада. Паметникът е опасен, защото се посещава от много хора”, каза пред бТВ кметът на Копривщица Генчо Герданов.

Величествената скулптура на Георги Бенковски е издигната над Копривщица по случай 100 години от обявяването на Априлското въстание. В основата ѝ са  пет камъка: „Пет са морените, които символизират турското робство. И на тях е написано: „Ставайте, робове, аз не ща ярем!”, допълни кметът.  

Проектът е на архитект Петко Татаров, а скулпторът  е Христо Танев, който преди 2 години алармира, че паметникът се нуждае от спешна реставрация. Това наистина е така, тъй като за 42 години не е реставриран нито веднъж”, обясни Кунка Неделева от „Дирекция на музеите”, гр. Копривщица.

Паметникът е изграден от гранитни блокове.  Заради обилните валежи през пролетта на 1976 г. строителите не успяват да осъществят първоначалния замисъл – отделните части да бъдат свързани със скоби, налети с олово. Вместо разтопен метал наливат смола. Затова днес паметникът е опасен.

Община Копривщица не разполага с достатъчно средства за реставрация.

Преди месец общината започна дарителска кампания за спасяването на паметника на Георги Бенковски. Сумата до момента обаче е минимална и не е достатъчна, отбелязва кметът.

За пълната реставрация и обезопасяване на разпадащите се стъпала от подхода към  паметника са нужни поне 60 хиляди лева. Дарителската сметка може да откриете в сайта на община Копривщица.


В категории: Новини , Общини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки