Скандалът с лекарствата за онкоболни: Има схеми, няма доказателства


Скандалът с лекарствата за онкоболни: Има схеми, няма доказателства
08 Октомври 2018, Понеделник


В България отдавна се шуми по този въпрос, но нито един от случаите не е доведен докрай, казва председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев

Автор: Янко Крумов

Делото за износ на лекарства за онкоболни е поредният пример за задържани лица без доказателства и обвинения, които може да не издържат в съда. Това заяви в „Здравей, България!” по NOVA адвокатът на трима от обвинените лекари Емануил Йорданов.

В четвъртък  специализираният съд остави в ареста четирима от седемте задържани за незаконен износ на онколекарства. Това са соченият за ръководител на групата Мирослав Пейков, заедно с Борислав Сотиров, Калоян Малалийски и Делян Гонсузов.

Според съда има опасност да извършат ново престъпление ако са на свобода. Лекарките и фармацевтката бяха оставени под домашен арест по  здравословни причини. Решението на съда може да бъде обжалвано в 3-дневен срок. 

„Прокуратурата е събрала достатъчно доказателства за дейността на тази група, нашето мнение е, че е дошъл момента тази практика да бъде преустановена”, казва прокурорът по делото Лилия Манолова. Според зам.-главният прокурор Иван Гешев те са за движението на лекарства от легалния вносител до болничното заведение, от болничното заведение как се извеждат и не стигат до хора, чийто живот е застрашен, излизат от болницата и отиват към фирма с лиценз, която ги експортира.

Емануил Йорданов посочи, че лекарите са обвинени в длъжностно присвояване, но от делото не става ясно кой точно от тези 7 души е възприет от прокуратурата като длъжностно лице, какви са неговите функции и какво е отношението му към лекарствата.

„Освен това според два различни документа, изготвени от прокуратурата, се сочат два различни срока – според единия престъпната група е действала от април до днес, а според другия от май миналата година. И няма никакви доказателства какво престъпление е извършено оттогава досега.

Няма обвинение, че нещо е отишло в чужбина, това е само информация, която се прехвърля на медиите. За да има износ, би трябвало да говорим за държавно лице, което получава определени медикаменти”, аргументира се Йорданов.

Председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев обаче казва, че след като има сигнали от лекари и пациенти за подобни злоупотреби, вероятно проблем в системата има.

„В България в последните години няколко такива случая се появяваха, шуми се отдавна по този въпрос, че има някакви схеми, чрез които това се случва и съмнение за това, но някак не се е стигало докрай и не са се събирали достатъчно доказателства как точно се случва това”, каза д-р Хасърджиев.

Припомняме, че преди три дни от прокуратурата изнесоха данни, че онкоболни не са получавали лечение, а изписаните им лекарства са продавани на черния пазар. Седем души бяха задържани по подозрение за участие в организирана престъпна група след акцията в две болници за онкологично лечение - столичната Хематологична болница "Йоан Павел" и благоевградската "Свети Мина".

Сред арестуваните има двама лекари и един фармацевт.


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки