Организират бдение в София в памет на Виктория Маринова


Организират бдение в София в памет на Виктория Маринова
07 Октомври 2018, Неделя


От Асоциацията на европейските журналисти призовават да не спекулира с убийството на телевизионната водеща от Русе

Автор: Десант

Асоциацията на европейските журналисти - България е потресена от вестта за убийството на Виктория Маринова, административен директор и водеща в телевизия TVN Русе, съобщиха от там в своя позиция. Асоциацията изказва съболезноявания и настоява за ефективно разследване на жестокото престъпление. 

"АЕЖ-България призовава да не бъде изключвана предварително нито една възможна версия за убийството, включително и тази за причини, свързани с работата на жертвата. В същото време, преди да има конкретни и доказани факти, е недопустимо да се спекулира дали инцидентът има отношение към темата за свободата на изразяване в България", допълва се в позицията.

Последното предаване на Маринова е от края на септември и е включвало интервю с журналистите Димитър Стоянов от "Бивол" и Атила Биро (Attila Biro) от RISE Project Romania, арестувани докато водят разследване за корупция при разпределението на средства за европроекти от "Джи Пи груп".

Именно това породи спекулации дали убийството не е свързано с работата ѝ. Засега от полицията казват, че разглеждат всички версии, но тази не е сред най-вероятните.

30-годишната Виктория Маринова бе открита мъртва в Русе. Тя е била пребита и обезобразена, по всяка вероятност и изнасилена, макар че се очаква съдебно-медицинската експертиза да потвърди дали това е така.

Все още няма задържан за престъплението. На мястото са извършени два огледа и са разпитани свидетели. Назначени са няколко експертизи.

Работи се по всички възможни версии, заяви окръжният прокурор Георги Георгиев. Той заяви, че е иззет автомобила на жертвата. Колата не била в близост до мястото, където е открито тялото, но било установено, че е оставена там от жената.

Назначени са различни по вид експертизи, включително и технически - на мобилни устройства. Установен е маршрутът на жертвата. При откриването на тялото са липсвали мобилният телефон, ключовете за автомобила, очилата ѝ, както и част от дрехите.

На този етап полицията счита за най-малко вероятна версията, че работата на журналистката Виктория Маринова е свързана с жестоката й смърт. Това заяви Николай Кожухаров, шеф на Криминална полиция в Русе.

Според него към момента все повече избледнява версията за посегателство по професионални причини. Започнал е разпит на свидетели и са назначени експертизи на компютри и ползвани телефони. Работи се по всички възможни версии, каза Георгиев.

Установен е маршрутът на пострадалата от сутринта до момента на смъртта. Вероятно този, който я е нападнал, е знаел добре дневният й режим и факта, че е имала навик по едно и също време да прави джогинг в района на дигите, където е намерено и тялото.

При откриването на трупа са липсвали ключовете за колата, очилата, част от дрехите, мобилния телефон и документите за самоличност.

Националният институт по криминалистика и криминология вече е започнал изследване на иззетите до момента доказателства и се очаква тяхната експертиза. Към момента се говори за един извършител.

Източници от разследването разкриха, че още в първите часове след откриването на тялото полицаите са започнали да работят по версията, че убиецът е някой, който е имал интимни отношения с Виктория Маринова.

За това говорел начинът, по който е извършено убийството и неговата бруталност. На този етап все пак се проверяват и разследванията, които журналистката е правела през последните няколко месеца. Не е известно тя да е имала заплахи покрай работата си, разкриха от телевизия TVN.

Междувременно утре в София се организира бдение в памет на Маринова. То ще се проведе от 18,30 на площад "Света Неделя".


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки