Кръщават на Димитровден музея в Сливен


Кръщават на Димитровден музея в Сливен
06 Октомври 2018, Събота


Вижте как в Града на стоте войводи ще отпразнуват своя празник

Автор: Десант

Сливен се готви да отбележи с богата програма своя празник – Димитровден.

Честванията ще започнат на 13 октомври с Открит национален турнир по спортни танци „Купа Сливен 2018". Друго спортно събитие е 14 Международен турнир по борба за кадети „Стоте войводи", което ще се проведе на 20 октомври, и Маратонът „Хайдушки пътеки", планиран за 27 октомври.

В дните от 16 до 19 октомври тържествено ще бъдат отбелязани 140-години от съществуването на сливенската гимназия „Добри Чинтулов" .

Симфоничният оркестър също ще отбележи своя юбилей – 85 години от създаването си. По този повод на 23 октомври ще се състои негов концерт. За първи път в Града на стоте войводи на 18 октомври ще прозвучи солов органов концерт на Джан Франческо Аморозо.



Водещите мероприятия по време на празника ще са в дните от 24 до 26 октомври.

На 24 октомври ще бъде извършен ритуалът по преименуване на Регионалния исторически музей на името на д-р Симеон Табаков. Ще бъдат поднесени и цветя пред неговия паметник.

Тържественото заседание на Общински съвет – Сливен ще се състои на 25 октомври, след което ще бъде подписан Меморандум за сътрудничество с Българска академия на науките. Същата вечер в зала „Сливен" на тържествена церемония ще бъдат връчени наградите на Община Сливен за 2018 г. На открита сцена малко по-късно на площад „Хаджи Димитър" ще изнесат концерт Йорданка Христова, Маргарита Хранова и Дует „Шик".

Празнична света литургия ще бъде отслужена на 26 октомври в Катедрален храм „Свети Димитър".Тя ще бъде последвана от традиционния ритуал по вписване името на носителя на наградата „Добри Чинтулов" в паметната лауреатска книга.

За децата е предвидено цирково шоу по бул. „Цар Освободител", което ще започне в 10 часа. Празничният концерт на оркестър „Орфей" ще започне в 12.30 часа на откритата сцена на централния площад.

Тази година в честванията по повод Димитровден участие ще вземат и делегации от побратимените на Сливен градове Тернопол, Гера и Печ.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Приятел на България
07.10.2018 02:23:17
0
0
Искам да обърна вниманието Ви на това, че при румънското правителство се е образувало звено Чентенар 1918-2018, тоест Столетие 1918-2018, за тържественото празнуване на 100 години от учреждението на Велика Румъния (всъщност чак през 1920 официално - тоест, според международно право - се създава Велика Румъния, вследствие на договора от Трианон с Унгария):
https://www.facebook.com/romaniacentenara/
http://centenar.gov.ro/web/
Departamentul Identitate Națională
https://www.youtube.com/channel/UC0uyM5MRTi4wvu0-bpBmZAg
https://www.facebook.com/romaniacentenara/
Вие и украинците сте пряко засегнати от идеята на възстановяване на Велика Румъния. Също и молдавците.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки