Свети Тома е апостолът, който пренася християнството в Индия


Свети Тома е апостолът, който пренася християнството в Индия
06 Октомври 2018, Събота


Един от най-верните последователи на Исус Христос, чиято памет почитаме на 6 октомври, основава там седем църковни общини

Автор: Десант

На 6 октомври Православната църква почита паметта на един от най-верните последователи на Исус Христос – свети апостол Тома. 

Еврейското име Тома означава „близнак“. Според монаха Евтимий Зигабен, светецът се наричал така, защото действително се родил с брат близнак. Съществуват и други предположения, съгласно които това име му било дадено, защото много приличал на Христос. Но най-същественото в това прозвище, че символизира раздвоеност и неустойчивост.

Съмненията на Тома във възкресяването на мъртвите, по думите на Йоан Златоуст, „произхождало от неверие“, откъдето и апостолът става известен и като Тома Неверни.

Отец Павел Флоренски смята обаче, че той не се е съмнявал поради липсата на вяра, а по-скоро е изразявал изумление. „Грешна е представата за него сато за скептик, тъй като в основата на неговия духовен принос лежи не маловерието, а удивлението и поразен от него, разглеждал всяко дело, достигайки до най-дълбоките му корени“ –  разсъждава свещеникът.

Той е на мнение, че Тома не се е съмнявал във възкресението Христово, но „искал да получи потвърждение на вярата си“.

Около този апостол обаче има един друг любопитен факт, който е малко известно в западния свят – това, че християните в Индия се определят като „християни на свети Тома“. Те са известни така, тъй като вярват, че именно той ги е обърнал в Христовата вяра.



Според преданията, през 52 г. апостолът стигнал до крайбрежието на индийския щат Керала и основал там седем църковни общини.

Различните деноминации в щата са обединени под общото название „християни на свети Тома“, а светецът традиционно е наричан от индийските правоверни „отец на вярата“.

Над 9,5 милиона наброяват християните в Индия. Повечето от тях говорят на дравидския език малаялам и заемат особено място в сложната кастова структура на индийското общество.


В категории: Добри Вести , Светии и свещеници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки