Комисия при Светия синод ще разглежда църковния разкол на територията на Украйна


Комисия при Светия синод ще разглежда църковния разкол на територията на Украйна
05 Октомври 2018, Петък


Руският патриарх Кирил е уведомил с писмо нашите митрополити за тревожните събития, свързани с църковния живот на каноничния диоцез на Украинската православна църква

Автор: Десант

Специално създадената комисия при Светия синод на БПЦ по въпроса, свързан с църковния разкол на територията на Украйна, ще разгледа писмото на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, в което той уведомява за тревожните събития свързани с църковния живот на каноничния диоцез на Украинската православна църква. Това решиха митрополитите на редовното заседание на Светия синод.

Ловчанския митрополит Гавриил е предложил по въпроса за даване на автокефалия на УПЦ да бъде свикан Всеправославен събор, който да реши този въпрос, но то не е било прието от висшия клир.

Припомняме, че понастоящем на територията на Украйна действат три православни църковни организации — Украинската православна църква на Московския патриархата (УПЦ МП), а също и не признатите канонимно Украинска православна църква на Киевския патриархат (УПЦ КП) и Украинската автокефална православна църква (УАПЦ).


В категории: Новини , Вяра

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки