Жолт Немет похвали съдебната и антикорупционната реформа у нас


Жолт Немет похвали съдебната и антикорупционната реформа у нас
04 Октомври 2018, Четвъртък


Докладчиците на ПАСЕ Франк Швабе и Жолт Немет, както и ръководителят на секретариата на Комисията Агниешка Начило, са в София в рамките на визита, като част от пост-мониторинговия диалог с България.

Автор: Десант

Отбелязваме голямо развитие на страната ви по отношение на съдебната и антикорупционната реформа. Това заяви г-н Жолт Немет, съдокладчик на Комисията по спазване на задълженията и ангажиментите на страните-членки на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (Комисия по мониторинг на ПАСЕ) по време на работната среща на представителите на ПАСЕ в Министерството на правосъдието със заместник-министрите Евгени Стоянов и проф. Николай Проданов.

Докладчиците на ПАСЕ г-н Франк Швабе и г-н Жолт Немет, както и ръководителят на секретариата на Комисията г-жа Агниешка Начило, са в София в рамките на визита, като част от пост-мониторинговия диалог с България.

В Министерството на правосъдието те поставиха въпроси отнасящи се до напредъка в реформата в съдебната система, борбата с корупцията и условията в местата за лишаване от свобода.

Заместник-министър Евгени Стоянов изтъкна, че сериозната конституционна реформа в областта на съдебната система доведе до  разделяне на Висшия съдебен съвет (ВСС) на съдийска и прокурорска колегии, които решават самостоятелно въпросите, свързани с кадровото развитие и дисциплинарната отговорност на съответните категории магистрати.

За първи път бе въведена възможността магистратите пряко да избират представляващите ги във ВСС. С последвалите промени в Закона за съдебната власт прокуратурата е единна, но не е централизирана.

Прокурорите и следователите вече не са подчинени на главния прокурор. Подчинеността остава само за административните ръководители, и то само при ръководната им дейност.

По темата за предотвратяване на корупцията по високите етажи от страна на заместник-министър Стоянов бе отчетена водещата роля на новосформираната, след приемането на ЗПКОНПИ в началото на т.г., Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество.

„Считаме, че към момента сме успели да постигнем функция по превенция и противодействие на корупцията, публичност на лицата, заемащи отговорни длъжности и възможността за отнемане на незаконно придобито имущество“, заяви зам.-министър Стоянов.

На въпрос на представителите на ПАСЕ, какви действия се предприемат за продължаване на съдебната реформа, зам.-министър Стоянов подчерта приетата от правителството Актуализирана стратегия за продължаване на реформата в съдебната система и дейността на Съвета по Актуализираната стратегия за съдебна реформа към Министерството на правосъдието с участието на професионални и граждански организации. Отбеляза изработените и обсъдени в Съвета изменения на Наказателния кодекс, свързани с корупционни престъпления, които са приети от правителството и са на обсъждане в Народното събрание.

Стоянов изтъкна още, че са предприети и действия за разработване на нова Концепция за наказателна политика.

По отношение на темата за условията в българските затвори, ресорният заместник-министър проф. Николай Проданов акцентира върху активните действия на министерството и българската държава през последните години за реновиране на инфраструктурата в местата за лишаване от свобода, както и сериозните усилия за реформиране на българската пенитенциарна система, изразени в законодателни промени. Той набеляза предстоящите стъпки в тази насока, а именно изграждане на нов затвор и нов учебен център в района на София със средства от Норвежкия финансов механизъм 2014 - 2021.


В категории: Новини , Международна политика , Свят

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Приятел на Българско
05.10.2018 03:54:15
0
0
http://kostadin.eu/2018/05/24/славяни-ли-са-българите/comment-page-1/#comment-12314

Тук руският агент и "историк" български е прав. Българите са славяни обаче твърде малко приличат на чехи и поляци поради смесите с други повече или по-малко тъмнокожи, тъмнокоси, тъмноочи народности. Аз лично предполагам че гърците като православни христяни и бивши "владетели" на българите (не само религиозно а и държавно-териториално) са се смесили най-много с българите. Смесът с пра-българи почти няма. Показателно е това че през средновековието българите имаха единствено славянско самоопределение, както много добре го доказва този български "историк". Само че той пропуска да говори за това че, след османското завоевание на България и Византия имаше голям смес от българи с гърци, чийто резултат са българи които изглеждат като гърци а той самия е един от тях.
В интерес на истината обаче и сърбите не приличат кой знае колко с чехите и поляците: високи като тях са обаче с много по-голям процент на хора с тъмна кожа/коса/очи. Това обаче не ги спира да се гордеят със славянщината си защото културно, езиково и т.н. и те са славяни, а и българите.

Колкото до Томарово, наставката "-ово" определено е славянска, така че името също, като цяло, е славянско, независимо от произхода, етимологията на "томар-", дали е същото нещо с "тимар" или не, и дали "тимар" е славянска дума или не.

Защо се казваше Рени по османско време Томарово? Това никак няма ухание на турско/иранско/арабско име, освен ако не е свързан с тимара, османски вид земевладение.
Означава ли това че там имаше славянско население? Ако да, какво население? Българско или украинско?

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B5%D0%BD%D0%B8_(%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B0)

"На територията на града са открити археологически находки от 4 век пр.н.е. По време на османското владичество (1621-1812) тамошното селище се казва Томарово. "

Как да има българи северно от р. Дунав през късното средновековие, когато и в Тулчанско (почти) нямаше такива, поне доколкото ми е известно. Само по-късно се заселват там българи, през втората половина на 17. век и особено след Одринския мирен договор от 1829 г
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки