Главна прокуратура огласи подробности от разследването за тежката катастрофа в Своге


Главна прокуратура огласи подробности от разследването за тежката катастрофа в Своге
Снимка: Дарик
03 Октомври 2018, Сряда


В хода на делото са разпитани изпълнителния директор и председателя на Надзорния съвет на „Трейс Груп Холд“ АД и ръководителя на лаборатория „Пътно строителство – Трейс“

Автор: Янко Крумов

Главна прокуратура огласи осъществените до този момент действия по разследването на тежкото произшествие на пътя Своге – София, извършени от Националната следствена служба. На 25 август катастрофа отне живота на 17 души.

В съобщение до медиите се казва, че за времето от 5 септември до сега, по делото са извършени нови огледи, при които са иззети веществени доказателства, имащи значение за разследването и в частност за назначаването и изготвянето на съответни експертизи.

Направен е и повторен оглед на автобуса във връзка с изготвяне заключението на назначената експертиза за установяване на техническото му състояние. Извършени са и допълнителни огледи на двата леки автомобила, участвали в произшествието, както и детайлен оглед на иззетите части от еластичната ограда (мантинела).

С цел прозрачност, от прокуратурата разпространиха подробен доклад за хода на разследването. В него се казва следното:

„В качеството на свидетели са разпитани още 15 лица, сред които служители на дружествата, участвали в строителството на пътния участък, включително и изпълнителния директор и председателя на Надзорния съвет на „Трейс Груп Холд“ АД и ръководителя на лаборатория „Пътно строителство – Трейс“.

Разпитани са също служители на АПИ, имащи отношение към изпълнението на проекта и директора на ОПУ. Показания са дали петима пострадали от произшествието и трима свидетели, оказали помощ на пострадали лица.

Назначени са 5 бр. експертизи:
Техническа експертиза, възложена на специализирана лаборатория - на иззетите сравнителните образци от асфалтова настилка за установяване дали асфалтовата смес от иззетите проби /изрезки/ отговаря на утвърдената рецепта за изготвянето й и на БДС за тежко и много тежко движение. Експертизата ще даде отговор и на въпроса, дали едрозърнестия минерален материал, вложен в асфалтовата смес, по устойчивост на ускорено полиране отговаря на действащия стандарт;

Техническа експертиза на иззетите части /сравнителни образци/ от поставената в района предпазна еластична ограда /мантинела/ - на това, дали тя съответства на установените стандарти като материал, дебелина, закрепване и други показатели. Изследването е възложено на Института по металознание към БАН.

Физико – химическа експертиза за определяне на химичния и морфологичния състав на иззети сравнителни образци от боя от мантинелата на мястото на произшествието. Възложена е на НИК – МВР.

Съдебно – оценителна експертиза на МПС, участници в ПТП, възложена на вещи лица авто- експерти.

- Строително - техническа експертиза /пътно строителство/, която следва да даде заключение относно спазването на технически правила и норми при изготвянето на проекта и при изпълнението на обекта /пътя/ в участъка на ПТП. Заключението ще бъде изготвено от експерт, притежаващ специалност в областта на пътното строителство.

Изискани и приобщени са  редица нови документи, относими към предмета на разследването от: АПИ, „Трейс груп Холд“ АД, Български институт по стандартизация, лечебни заведения (по повод проведено лечение на пострадалите от произшествието),  „Мотт Мак Доналд България“ ООД (във връзка с делегирани от възложителя по договора  права и задължения и уточняване обхвата на консултантските услуги)."


В категории: Новини , Разследвания

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Читател
03.10.2018 11:01:50
0
0
И трима уволнени министри, тях къде ги забравяте.
1
Емил Петров
03.10.2018 09:25:11
0
0
Показват колко много работа е свършена,но е ясно, че виновния вече са го определили-шофьра.Той ще "обере" всички пропуски на длъжностните лица.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки