Защо печалната зала „Колодрума“ в Пловдив не става за Световното по волейбол?


Защо печалната зала „Колодрума“ в Пловдив не става за Световното по волейбол?
01 Октомври 2018, Понеделник


Вижте становището на Българската федерация по волейбол

Автор: Янко Крумов

Негодността на зала "Колодрума" е причината да не се играят срещи от Световното по волейбол в Пловдив. Това става ясно от писмо на спортното министерство, изпратено в отговор на запитване от депутата от НФСБ Славчо Атанасов.



Ето и целия му текст:

"В отговор на поставен от Вас въпрос относно определяне на спортни бази за провеждане на световното първенство по волейбол за мъже през 2018 г., Ви информирам следното:
Съгласно Закона за физическото възпитание и спорта лицензираните спортни организации са самостоятелни юридически лица, които координират развитието, практикуването и администрирането на съответния вид спорт на национално ниво на територията на страната и ги представляват пред държавата и международните спортни организации.

С оглед гореизложеното, определянето на спортните зали, където ще се проведе Световното първенство за мъже през 2018 г. е в правомощията на Българска федерация по волейбол /БФВ/.

Становището на Българската федерация по волейбол относно определянето на спортните зали за провеждане на Световното първенство по волейбол за мъже през 2018 година е както следва:

По изисквания на Световната федерация по волейбол, Българската Федерация по Волейбол е задължена да предложи три града в България със зали отговарящи на изискванията, заложени в Спортните правила на Световната федерация за такъв тип състезания - брой зрители, размери на игралната площ, височина и инфраструктура на прилежащите помещения.

Залите отговарящи на тези изисквания са „Арена Армеец“ в гр. София, „Двореца на културата и спорта“ в гр. Варна, „Колодрума“ в гр. Пловдив и „Булстрад Арена“ в гр. Русе. Предложените от Българската Федерация по Волейбол зали са „Арена Армеец“ в гр. София, „Двореца на културата и спорта“ в гр. Варна и „Булстрад Арена“ в гр. Русе.

Мотивите за трите зали са че „Арена Армеец“ в гр. София е най-подходящата зала в България за провеждане на състезания от такъв ранг, „Двореца на културата и спорта“ в гр. Варна се е утвърдила като столица на българския волейбол, с провеждане на първенства през последните 10-15 г. и „Булстрад Арена“ в гр. Русе с по-голяма компактност на трибуните около игралното поле, което е едно от най-важните маркетингови изисквания на Световната федерация по волейбол за максимално приближаване на зрителите до играта.

Зала „Колодрума“ в гр. Пловдив с наличие на колоездачна писта и други специфични конструктивни особености, отделящи основния брой зрители от игралното поле, не позволява компактност на трибуните около полето.

Също така предложената финансова оферта от зала „Колодрума“ в гр. Пловдив е много по-висока от тази в гр. Русе.“


Припомняме, че в доклад на АДФИ за проверката на зала „Колодрума“ бяха отбелязани 22 броя нарушения и, то, груби, от които е нанесена щета на държавата за близо 7 милиона и 800 хиляди лева. 

По тази причина още на 7 февруари 2017-а година народният представител Борис Ячев внесе сигнал до главна прокуратура за тези нарушения. До момента, близо 18 месеца вече, Главна прокуратура мълчи по случая.


В категории: Новини , Спортен дух

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки