В Международния ден на възрастните да подадем ръка на хората от третата възраст


В Международния ден на възрастните да подадем ръка на хората от третата възраст
Снимка: Булфото
01 Октомври 2018, Понеделник


Нека се опитаме да им осигурим живота, който заслужават

Автор: Десант

1 октомври е обявен с решение на Общото събрание на ООН от 14 декември 1990 г. за Международен ден на възрастните хора. На този ден всички ние отдаваме почитта си към хората от третата възраст и техния принос към обществото.

"Времето, в което живеем, налага необходимостта да обръщаме все по-голямо внимание на възрастните хора между нас. Икономическата криза, ниският прираст на населението, желанието на младите хора да търсят реализация в чужбина водят до постоянна тенденция на застаряване на обществото ни. Все повече са населените места, в които има само възрастни хора. Така, едно от най-големите препятствия, пред което хората от третата възраст са принудени да се изправят, се оказва самотата.

Невъзможността, поради конкретно заболяване или недостатъчни доходи, да навестиш приятел или да отвориш дома си за такъв, липсата на човек, с когото да разговаряш и споделяш, са чест техен спътник. Оставени сами на себе си, с болката и тъгата, възрастните хора се превръщат в забравени хора. Хора, които постепенно угасват в един свят, за който се говори само като статистика, покрай поредното преброяване" - с мъка отбелязва епископ Петко Христов.

Той призовава в този ден всеки да направи нещо за поне един възрастен човек - да му помогне да пресече улицата, да напазарува или просто да поговори с него.

В едно цивилизовано общество няма нищо по-естествено от вниманието и грижите към хората от третата възраст. Те са щастливи, когато не ги изключваме от живота си и споделяме с тях това, което ни вълнува, когато търсим натрупаната от тях през живота им мъдрост и богат житейски опит. 

Горчива истина е, че държавата и обществото ни са в дълг към тях. Затова нека се опитаме да им отдадем дължимото, нека се погрижим за тях и да се опитаме да им осигурим живота, който заслужават.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки