Валери Симеонов: Планът за управление на парк „Витоша” ще се промени


Валери Симеонов: Планът за управление на парк „Витоша” ще се промени
Снимка: БГНЕС
28 Септември 2018, Петък


„Витоша ски” покани Валери Симеонов, Нено Димов, Елен Герджиков и представител на спортното министерство да проверят днес състоянието на лифта и съоръженията на Витоша

Автор: Десант

Ще продължим да работим по казуса със спортните съоръженията на Витоша чрез промяна на Плана за управление с решение на Министерски съвет и съответно промяна в Закона за горите. Това каза вицепремиерът по икономическата и демографска политика и лидер на НФСБ Валери Симеонов при инспектиране на Драгалевския лифт, съобщи „Фокус”.

Симеонов заяви, че по този начин съоръженията ще бъдат подменени и софиянци ще могат да се наслаждават на красотите на планината. Той заяви, че лифтът е едно от най-старите действащи съоръжения и е сред реликвите на Балканите и Европа.

„За пореден път се убедихме, че тези съоръжения плачат за смяна и съвременно „зелено“ робство България не трябва да се допуска, имам предвид непрекъснатите пречки, които се създават за най-елементарни действия за обслужване на обществото“, посочи той.

Действащият план за управление на Природен парк „Витоша“ не позволява да бъде направена, каквато и да е промяна на съоръженията, отбеляза и министърът на околната среда и водите Нено Димов. Според него  софиянци не заслужават подобен тип съоръжение, а по-модерно.

Министър Димов уточни, че тази промяна трябва да мине през съответната процедура и експерти да се произнесат, защото в момента не може да се направи никаква стъпка.

„Витоша ски” покани Валери Симеонов, Нено Димов, Елен Герджиков и представител на спортното министерство да проверят днес състоянието на лифта и съоръженията на Витоша.

„На Витоша трябва да се случи нещо, иначе няма да има никакъв екологичен транспорт. В момента в двете части – в зоната на хижа „Алеко“ и около Златни мостове, през събота и неделя излизат около 5000 автомобила. Може да си представите какъв природен парк е това, когато 5000 автомобила бълват газове. Зимата е по същия начин“, каза Костадин Костадинов – изпълнителен директор на „Витоша ски”.  


В категории: Политика

3
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
3
Добрев
03.10.2018 05:43:58
0
0
Лифтовете са най-екологичния транспорт и искрено се надявам, че закона ще бъде променен така, че да позволи подмяната на старите съоръжения. В последствия трябва да бъде ограничен и достъпа на автомобили до планината.
2
Петър
02.10.2018 11:23:40
0
0
Нека да бъде променен този план, за да имаме нови лифтове най-накрая.
1
Иван
01.10.2018 10:22:18
1
0
Крайно време е старите лифтове на Витоша да бъдат подменени!!!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки