Създават в Бургас Център по сърдечна недостатъчност


Създават в Бургас Център по сърдечна недостатъчност
28 Септември 2018, Петък


През октомври пациентите от морския град с това заболяване ще бъдат консултирани безплатно

Автор: Десант

Безплатни консултации за пациенти със сърдечна недостатъчност ще се проведат в Бургас през октомври. Кампанията е национална и стартира в Световния ден на сърцето – 29 септември. Тя се организира от Института за здравно образование, с подкрепата на специалисти-кардиолози. Бургас е един от градовете, включен в кампанията.

По данни на НЗОК, в Бургаска област живеят 7103 души с диагноза „сърдечна недостатъчност“. 6334 от тях са над 65-годишна възраст. Жените са повече от мъжете – 3690.

Сега в морския град ще се създаде Център по сърдечна недостатъчност, под ръководството на д-р Мариана Контева, инвазивен кардиолог и управител на СБАЛ по кардиохирургия „Аджибадем Сити Клиник Бургас“. Целта му е да информира пациентите за новите възможности в лечението на това заболяване, да обучава тях и техните близки как да живеят със сърдечната недостатъчност, как да следят състоянието си и на какво да обръщат внимание, за да не се стигне до влошаване и влизане в болница.

През октомври пациентите със сърдечна недостатъчност ще бъдат консултирани безплатно от д-р Даниела Ватева и д-р Тодорка Милушева. И двете имат научен интерес и сериозен опит в лечението на сърдечната недостатъчност.

„Обучението на пациентите и самонаблюдението е също толкова важно, колкото и лечението. Важно е при влошаване на оплакванията хората със сърдечна недостатъчност бързо да стигнат до специалист. Често срещаме пациенти, които са диагностицирани със сърдечна недостатъчност, а всъщност имат други проблеми. Включваме се в кампанията, за да можем да уточним състоянието им, ако е необходимо да направим и допълнителни изследвания“, посочва д-р Мариана Контева.

По думите й, съвременната медицина вече предлага нови възможности за лечение, които чувствително подобряват качеството на живот на пациентите. В България те са достъпни и се покриват от Здравната каса.

Безплатните консултации ще се провеждат със задължително предварително записване на единния номер на кампанията – тел. 070010126 (на цена на градски разговор, според тарифния план за мобилни мрежи), всеки работен ден от 10 до 17 ч. Те са предназначени за пациенти с вече поставена диагноза, с влошени оплаквания от задух, умора, сърцебиене, отоци по краката, както и към тези, които често влизат в болница по повод на заболяването.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки