Валери Симеонов благодари на тел. 112 за съдействието в борбата с шума


Валери Симеонов благодари на тел. 112 за съдействието в борбата с шума
Снимка: Дневник
27 Септември 2018, Четвъртък


Системата на спешния телефон представлява нервната система на едно общество, защото чрез нея са предотвратени редица престъпления и са спасени много животи, каза вицепремиерът и лиден ра НФСБ

Автор: Десант

За десет години от съществуването на телефон 112 приетите сигнали са над 44 милиона, от които реалните - с конкретни искания за оказване на помощ, са над 16 милиона. В последните години броят на реалните обаждания расте. На смяна един оператор приема средно над 200 сигнала. Това стана известно на честването на годишнината от създаването на националната система.

На събитието присъстваха вицепремиерът по икономическата и демографска политика и лидер на НФСБ Валери Симеонов, двама заместник-министри - на вътрешните работи Красимир Ципов, и на здравеопазването Бойко Пенков, началникът на система 112 Цветомир Цеков и др.

"Здраве, бърза реакция и висока отговорност", пожела Симеонов на служителите на "най-известния номер - 112". Вицепремиерът подчерта, че благодарение на спешния телефон е постигнато много в борбата с шума.

През юли депутатите приеха забрана за озвучаване на открито и шумни дейности в обекти в близост до жилищни сгради между 23 и 8 часа с промени в закона за шума, инициирани от Симеонов.

Вицепремиерът обясни, че като се "позамисли кое прави една държава високоорганизирана и показвало принадлежността ѝ към ЕС", това било именно системата на тел. 112. Тя представлява нервната система на едно общество, защото чрез телефона са предотвратени редица престъпления и са спасени много животи, каза Симеонов.

Той изтъкна, че вчера е дадено начало на здравната реформа с кръгла маса за обсъждане на вариантите за промяна. Но тя предвиждала свързаност на всички медицински центрове със спешния телефон. Вицепремиерът подчерта, че усъвършенстването на спешната помощ, полицията и пожарната зависи и от работата на служителите от тел. 112.

След честването на годишнината пред журналисти Пенков обясни, че сред предстоящите промени в националната система е и абсолютно нов хардуер, при който един пост ще може да обслужва 3000 обаждания едновременно. Той добави и че ако сега се подава сигнал към тел. 112, провежда се разговор с оператор на националната система и той прехвърля сигнала към телефоните на болниците - бившия номер 150, сега това ще става в рамките на 5-10 секунди.

"Няма да се губят минути за два разговори - те ще се прехвърлят директно към диспечер на болниците, който веднага ще преценява какъв екип да прати", обясни Пенков. Целта е да се интегрират и спешните приемни отделения на болниците, за да може екипът, който е поел случая, да връща информация до болниците, за да знаят лекарите какво да очакват и да могат да подготвят нужните специалисти.

По-далечна перспектива е създаването на неотложни звена, които да бъдат интегрирани към системата и да получават веднага адреси, за да покриват нуждите на хората в населени места.
Източник: Дневник


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки