Български софтуер сваля цените на лекарства и медицински изделия в болниците


Български софтуер сваля цените на лекарства и медицински изделия в болниците
27 Септември 2018, Четвъртък


Иновативна разработка слага край на спекулациите с надценки и комисионни

Автор: Десант

Иновативен български софтуер слага край на спекулациите с цените на лекарствата и медицинските консумативи в болниците. Разработката ще гарантира пълна прозрачност при закупуване на всичко необходимо за едно лечебно заведение, при това на възможно най-ниски цени, без това да вреди на качеството.

Софтуерът се нарича Complete Healthcare Integrated Business Approach, накратко CHIBA и е създаден от собственика на университетска болница „Дева Мария“ в Бургас- Семир Абумелих. Болницата е и първата, която го въведе в експлоатация.

Повече от две години е отнела разработката на CHIBA Tender. В същността си софтуерът е високотехнологична платформа за провеждане на явни и тайни търгове. Достъпът е контролиран, като всеки доставчик, регистриран в България, може да направи свой акаунт след изпращане на заявка и проверка за идентичност. При генериране на търг от страна на болницата, доставчиците получават автоматични съобщения, с които биват поканени да направят своите оферти.

Една от уникалните функции на платформата е, че всеки участник може да вижда най-ниската предложена цена за артикулите, към които има интерес. Още при регистрация доставчиците се разделят в три групи спрямо своя търговски профил- медикаменти, консумативи, инвентар. Така се гарантира, че всеки доставчик ще получава информация за търгове, касаещи единствено неговия търговски профил.

Въпреки силно конкурентната среда, в която са поставени доставчиците, ползите за тях са многобройни. Чрез софтуера те могат да намерят нови пазарни възможности, както и да увеличат оборотите си.

Вече е завършен и първият реален търг за медицински консумативи. „Ефектът е осезаем, спечелилите цени са средно с 56% по-ниски от цените,на които до момента сме купували конкретни консумативи. Резултатите ни дават възможност да мислим в перспектива и да преразпределим средства от фонд „Разходи“ към фонд „Работна заплата“ и конкретно към заплащането на медицинските сестри в нашата болница“, обяснява собственикът на университетска болница „Дева Мария“.




В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки