Двама са задържани за нападението срещу журналиста Димитър Върбанов


Двама са задържани за нападението срещу журналиста Димитър Върбанов
27 Септември 2018, Четвъртък


„Имаме сигнали от работниците, че управителят на фирмата, който ме нападна, е казал, че след тези репортажи е доказал колко е силен и че никой не може да го бутне. И за жалост е така”, казва пребитият Върбанов

Автор: Десант

Двама задържани и заявка от премиера, че няма да им се размине след побоя на журналиста Димитър Върбанов. Това е резултатът от поредица репортажи на Върбанов за продажба на храни с изтекъл срок на годност. Вместо до наказание на търговците, снощи се стигна дотам, че те набиха нашия колега заради въпросите му, съобщават от NOVA.

„Искахме да питаме управителя Иван Иванов дали е над закона и кога ще спре да продава тази стока”, обясни Върбанов. 

Става дума за над 15 тона храни с изтекъл срок на годност, за които Димитър Върбанов сигнализира от юни. Но, по думите му, прокуратурата, икономическата полиция и агенцията по безопасност на храните се оказват само регистратори на иначе публична тайна, огласена в три поредни репортажа на „Господари на ефира”.

„Имахме съмнение, че съществуват такива помещения, но за да може да се намери, да се организират трите институции, е необходимо време”, казва д-р Станимир Спасов, директор на областната дирекция на БАБХ. 

След като Върбанов ги отвежда при складовете, следва запор на храните, но журналистът установява, че управителят продължава да продава.

„Преетикетираше се и се даваше на детска кухня да правят фигурки за децата, караха ни да изтриваме сроковете и да правим етикетите и да ги лепим на стоката”, продължава Върбанов. Той казва, че е бил изхвърлен докато се опитва да прави интервю със собственик на склада и двама негови служители.

Първи, да лежи пред склада, го откриват полицаите, по негов сигнал.

„ Пред склада намират господин Върбанов, който е бил на земята, в този момент е дошла линейка, която го е откарала в болницата за преглед”, обясни старши комисар Димитър Машов от ОД на МВР – Шумен.

„Досъдебното производство е за телесна повреда по хулигански подбуд. Те твърдят една версия, г-н Върбанов твърди друго и по тази причина трябва да се изяснят всички обстоятелства по случая” допълни Машов.  

Да бъдат изяснени, и да последват мерки, лично ще следи и премиерът.

„Това е недопустимо, знаете, аз само за кимване или за намек срещу журналист, депутати махам от парламентарната група, такова нещо не може да се толерира, не само не може, трябва да сме непримирими към такива деяния и да се знае ако пипнеш журналист, това следва”, коментира Бойко Борисов пред NOVA.

Преди 8 години Върбанов е ударен с чук по главата, но нападателят се разминава с глоба от 1000 лева. А днес разследващият журналист настоява задържания управител да бъде наказан за продажбата на храни с изтекъл срок на годност. Както и да бъде потърсена отговорност от контролиращите органи.

„Имаме сигнали от работниците, че той е казал, че след тези репортажи е доказал колко е силен и че никой не може да го бутне и за жалост е така”, продължава разказа си Димитър Върбанов.

Има и декларация на асоциацията на европейските журналисти, че категорично осъжда нападението над журналиста.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки