Български и италиански лекари си партнират за първите по рода си операции на щитовидната жлеза в Югоизточна Европа


Български и италиански лекари си партнират за първите по рода си операции на щитовидната жлеза в Югоизточна  Европа
26 Септември 2018, Сряда


Иновативните интервенции ще се извършат за първи път в България в МБАЛ "Сити клиник - Свети Георги" Монтана

Автор: Десант

На 26 септември 2018 г., в МБАЛ "Сити клиник - Свети Георги" Монтана, ще се извърши първата по рода си в България, а и в цяла Югоизточна Европа, операция на щитовидна жлеза с EchoLaser.

За иновативната процедура у нас пристига проф. Ренато Еспозито, който има над 600 успешни интервенции досега.

Българските лекари, които ще вземат участие в операцията днес, са доц. Цветин Генадиев и д-р Георги Чакъров от МБАЛ "Сити клиник - Свети Георги" Монтана. Двамата български хирурзи ще партнират на проф. Ренато Еспозито.

Доц. Генадиев и д-р Чакъров са и първите родни лекари сертифицирани за пълноправно приложение на иновативната технология, преминали специализирано обучение за безкръвна и микроинвазивна терапия в Бергамо, Италия.

По данни на медиците, с възли на щитовидната жлеза са 24,8% от населението у нас, тоест - всеки четвърти българин, като заболяването по-често засяга жените – съотношението е 1:8. 95% от възлите са доброкачествени, до определен момент те протичат безсимптомно, но когато достигнат по-големи размери, започват да пречат на храненето и това води пациента при ендокринолога.

Монтанската клиника е пионер и в операциите на доброкачествена хиперплазия на простата с EchoLaser – в началото на юни т.г., проф. Джианлуиджи Патели, с изключително богат опит в безкръвна и микроинвазивна терапия в Италия, Полша, Швейцария и Китай, заедно с д-р Чакъров, уролог, от МБАЛ "Сити клиник - Свети Георги" Монтана, извършиха три успешни операции. Това бяха и първите подобни интервенции в България и Югоизточна Европа.

„Лечението с EchoLaser вече е напълно достъпно и за българските пациенти. МБАЛ "Сити клиник - Свети Георги" Монтана е готова да приеме пациенти от Монтана, областта, страната и съседни държави. Партньорството със специалисти от Италия и цяла Европа ще продължи и те ще посещават периодично центъра в Монтана. В края на октомври отново очакваме пристигането на проф. Патели. Но за нас е от огромно значение не само да приемаме чуждестранни специалисти, но и да обучаваме нашите изключително добри лекари, за да бъдат в крак с последните иновации от света на бързоразвиващата се медицина и да осигуряват на българските пациенти лечение на световно ниво“, каза Драган Благоев, ОА, МБАЛ "Сити клиник - Свети Георги" Монтана.

Термотерапията с EchoLaser вече има над десетгодишна история и в рамките на обширни клинични проучвания, хиляди пациенти в Западна Европа (Италия, Франция, Испания, Германия) и Китай са преодолели заболявания на простата, щитовидната жлеза, черен дроб и други органи.

Безкръвната и иновативна технология става все попопулярна и в Полша, Чехия, Русия, Румъния, Турция и др. Краткото времетраене на процедурата (около 20-30 минути), липсата на обща анестезия и медицински риск, както и липсата на последваща лекарствена терапия, са само част от преимуществата на термотерапията с EchoLaser, заради които в Полша и Словакия вече има и листи на
чакащи пациенти.


В категории: Новини , Медицина

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки