Нелегалният спиртопровод във „Винпром Карнобат“ е монтиран след лицензирането на склада


Нелегалният спиртопровод във „Винпром Карнобат“ е монтиран след лицензирането на склада
Снимка: БГНЕС
25 Септември 2018, Вторник


Това заяви на брифинг финансовият министър Владислав Горанов

Автор: Десант

При лицензирането на склада на „Винпром Карнобат“ не е включен в оборудването кран. Той е монтиран впоследствие и може да се извежда стока без да минава през измервателните уреди. Това заяви на брифинг финансовият министър Владислав Горанов, предаде БГНЕС.

Уточнението Горанов направи, след като стана ясно, че в запечатания склад от Агенция „Митници“ е намерен нелегален спиртопровод, от който може да се точи алкохол.

„Технологичната схема във фабриката не допуска подобен кран. Категорично е доказано и с лабораторни изследвания, че изведеният флуид от този кран представлява етилов алкохол с 96% плътност. От там е изтекъл алкохол с доста приличен дебит“, поясни Горанов.

Според финансовия министър категорично може да се говори за технологично нарушение в данъчния склад. „Ние ще предприемем съответните действия от гледна точка на закона“, уверява Горанов.

Министърът смята, че не може да се говори, че Агенция „Митници“ е допуснала пропуск. „Не може до всеки кран да се сложи митничар, след като сме установили нарушението, предприели сме съответните действия“, отговори министърът на журналистически въпрос.

Дали е извеждан алкохол без да се начислява съответният акциз, тепърва ще се установява.

БГНЕС припомня, че Специализираната прокуратура „удари” незаконната фабрика на Миню Стайков в началото на септември. Повдигнати бяха обвинения на 8 души. Един от складовете беше запечатан.

Според финансовия министър Владислав Горанов не е необходимо да се удължава срокът за запечатването, тъй като са взети необходимите документи. Той още уточни, че случаят с нелегалния кран и акцията на Спецпрокуратурата се разглеждат по отделно и ще се търси различна наказателна отговорност на виновните.


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки