Разминирането на Босна и Херцеговина зацикли


Разминирането на Босна и Херцеговина зацикли
Снимка: Олег Валецкий
25 Септември 2018, Вторник


Изработените карти се оказаха сгрешени, а отпуснатите за целта пари са изразходени за други цели

Автор: Младен Янев

Процесът на разминиране на Босна и Херцеговина започна през 1996 г., почти веднага  след създаването на специален Център за разминиране. Само след два месеца създаването си, той предаде на босненските власти цялата налична информация за мините на територията на държавата и предостви специално оборудване на стойност 600 000 евро.

Финансирането на центъра не спира и днес, но от забележителните резултати се вижда само промяната на названието му на BHMAC (Bosnia and Herzegovina Mine Action Centre). Средствата, отпуснати за въпросната програма, бяха достатъчни, но бяха изразходвани за други цели.

Към днешна дата, в Босна и Херцеговина има 1058 квадратни километра територия, в които има вероятност да са разположени мини.

Една от основните задачи на центъра е разработването на подробни карти, чрез които техническата част на процеса на разминирането би следвало да се движи много по-бързо. Но според последните данни, повече от половината от карти, разработени от центъра, са сгрешени. Анализаторите предполагат, че това не е случайно и тази дейност всъщност има цел да привлече допълнителни финансови ресурси от ЕС.

Процесът на разминиране на тези наистина опасни територии се движи изключително бавно. При този темп, работата ще приключи след не по-рано от 30 години. Плановете на Европейския съюз предвиждат тази програма да завърши преди 2025 г.  Но очевидно, това няма да бъде постигнато и белезите от войната през 1992-1995 г. ще продължават още дълго да личат на Стария континент.


В категории: Коментари , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки