120 години българска Желязна църква „Свети Стефан“ в Истанбул


120 години българска Желязна църква „Свети Стефан“ в Истанбул
25 Септември 2018, Вторник


Знаменателната годишнина на тази светиня на българския дух  ще бъде отбелязана с тържествено честване

Автор: Десант

През 2018 г. се навършват 120 години от въздигането на българската желязна църква в Истанбул. Знаменателната годишнина на тази светиня на българския дух  ще бъде отбелязана с тържествено честване. То се организира от Посолството на РБългария в РТурция и Генералното консулство на РБългария в Истанбул, съвместно с Фондацията на българските православни църкви.

Програмата на юбилейната годишнина включва международна научна конференция на тема: „120 години българска желязна църква „Св. Стефан“, която ще се проведе на 29 септември в сградата на Българската екзархия, квартал Шишли. Включено е и  официално откриване на учебната 2018 – 2019 година в българското неделно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Истанбул.



Внимание привлича и предстоящото тържествено откриване на бюст-паметник на българския възрожденец княз Стефан Богориди, който дарява мястото за построяването на желязната църква. Паметникът, издигнат в двора на желязната църква, ще бъде осветен на 30 септември 2018 г.

Тържествата по юбилейния повод ще протекат с участието на извънредния и пълномощен посланик на РБългария в РТурция г-жа Надежда Нейнски, г-н Ангел Ангелов – генерален консул на страната ни в Истанбул, г-н Емил Велинов - директор на дирекция Вероизповедания, г-н Васил Лязе - председател на настоятелството на Фондацията, учени от българска и турска страна и архиереи от БПЦ.


Княз Стефан Богориди, р. 1775 г. в Котел – поч. 1859 г. в Цариград.
Внук на възрожденския просветител Софроний Врачански. Дарил къщата си в кв. Фенер в Цариград за построяване на българската желязна църква „Св. Стефан“.


В подкрепа на юбилейните тържества в Истанбул Международния търговски и културен център ГЕОПАН - Бургас ще издаде мемориална картичка от своята поредица „Признателна България“ с образа на дарителя – княз Стефан Богориди, която ще се  разпространи сред българската диаспора по света, храмовете в родния Котел и Източна Тракия.


В категории: История , Добри Вести , Църкви и манастири

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки