Как един хармониум, принадлежал на Фердинанд, попада в асеновградския музей


Как един хармониум, принадлежал на Фердинанд, попада в асеновградския музей
Снимки: Фейсбук
23 Септември 2018, Неделя


Вижте любопитната история на музикания инструмент, произведен през 1890 г. в САЩ

Автор: Никола Филипов

През 2012 г. Веселин Игнатов смяташе да дари наследствения семеен хармониум на Евангелската църква в София. Помоли ме да го поочистя и аз, като отворих капака му отзад, видях надпис на месингова табелка, че е произведен през 1890 г. в САЩ.

Позаинтересувах се за историята на този хармониум - как е попаднал в Асеновград. Оказа се, че е бил сватбен подарък на станимашкия търговец Атанас Игнатов (познат като Бако Начо) - бащата на Веселин Игнатов. През 1902 г. той се жени за Анета Багрянова от Панагюрище.

Анета е от известна фамилия - баща ѝ е сподвижник на Левски и в тяхната къща е основан Панагюрският революционен комитет. Подаръкът е от брат ѝ Цветан, който е пастор в Америка.

Авторът на "Романът на Яворов" - писателят Михаил Кремен е бил собственик на музикална къща "Кремона", която се е занимавала с покупки, продажби и препродажби на музикални инструменти. По информация от тази музикална къща, от която е купен хармониумът, преди това той е принадлежал около десет години на семейството на княз Фердинанд.След като установих богатата история на хармониума, започнах да увещавам Веско Игнатов да го дари на Асеновградския музей, да остане хармониумът в Асеновград, като съответно на табелка ще се напише накратко историята на дарението му. След няколко лични разговора и връзка с племенника му Данаил Игнатов в София, успях да ги проагитирам тази ценна реликва да остане в Асеновград.

Огледахме с тогавашната уредничка на Етнографската къща мястото, където ще бъде поставен, а Ивайло Мирчев подпомогна пренасянето му в музея. Сега се навършват осем години от експонирането му там.


В категории: Новини

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Никола Филипов
23.09.2018 12:10:03
0
0
Благодаря!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки