Как България отбеляза 110-годишнината от обявяването на своята Независимост


Как България отбеляза 110-годишнината от обявяването на своята Независимост
На снимката: Валери Симеонов, Йорданка Фандъкова, доц. Владимир Златарски, д-р Тодор Чобанов / БГНЕС
22 Септември 2018, Събота


Чествания има в цялата страна, но традиционно основните празненства са в старата столица Велико Търново и в центъра на София

Автор: Десант

На днешния ден България отбелязва 110-годишнина от обявяването на своята Независимост. Чествания има в цялата страна, но традиционно основните празненства са в старата столица Велико Търново и в центъра на София. В десетки градове се провеждат демонстрации на модерна военна техника.

Независимо, че е почивен ден, на празника, организиран от Столичната община, присъстваха сравнително малко хора. Според гостите това е така, защото голяма част от софиянци са отишли във Велико Търново, а други са на почивка заради трите поредни почивни дни.

От паметника на Независимостта в София зам.-кметът по култура в Столичната община д-р Тодор Чобанов призова присъстващите да помним уроците, които ни е дала историята и да се борим не помежду си, а за интересите на България.

"На този ден трябва да си припомним борбата на нашите деди от онези вече далечни години. Трябва да си припомним, че едва освободена България бе безмилостно разпокъсана от Берлинския договор, а хиляди наши сънародници останаха извън пределите на българската държава. Съединението успя да поправи една част от несправедливостта, а българският войник защити този триумф на българския дух, който Великите сили бяха принудени да признаят.
Дори съединена, България си оставаше срамно васална на Османската империя, ограничавана от режима на капитулацията. На 22 септември 1908 година България извоюва една от най-големите победи на своята история. Победа на перото и умелите преговори, извоювана без кръв и насилие. Тя бе постигната благодарение на пълното единение на институциите и политиците в името на националния интерес", каза още Чобанов.

Зам.-директорът на института по история към БАН доц. Владимир Златарски заяви, че българите правят няколко опита докато извоюват независимостта си. в координация с Виена, българското правителство и цар Фердинанд успяват да подготвят почвата за независимостта.

"През 1897 година по повод 10-тата годишнина от възкачването на престола от Фердинанд е направен първи такъв опит, но дълбоката криза между Великите сили не им позволява да възприемат българската идея и нашето правителство е принудено да я изостави.
Подобно нещо се случва и през 1907 година. През 1908 година настъпва така очакваният момент - младотурската революция поставя нови основи в турската държава и разбужда духовете в Европа. В координация с Виена, българското правителство и цар Фердинанд успяват да подготвят почвата за независимостта. Необходимо е било велика сила да бъде тази, която отново ще наруши Берлинския договор.
Това се случва с австрийската анексия на Босна - 2 дни преди обявяването на Българската независимост. След като първата крачка е била направена, умело дипломатически подготвена, на 22 септември 1908 година в Търново е обявена Независимостта на България", заяви доц. Златарски.

Кметът на София Йорданка Фандъкова добави, че преди 110 години нашите предци са извоювали независимостта на България, но това не е краят, а само началото.

„Независимост за мен означава огромна отговорност – да поемеш нещата в свои ръце, да работиш, така че да развиваш себе си, семейството си, града си и страната си“, заяви тя и подчерта, че най-важното за нея е хората в града да се чувстват добре и свободно, а София има всички условия и позволява това.
Източник: БГНЕСВ категории: Новини

4
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
4
спортните жанрове????
23.09.2018 11:57:34
0
0
Kато начало, "спортните жанрове" да освобождават терените, които никога не са били за тях... в устойчивото развитие. (само в устойчивото разрушение и престъпност)
3
защото Забелязваш
23.09.2018 11:23:43
0
0
Това не така. и онова не е така. и другото и четвъртото... Трябва да се оправи. тука - има закон. там - трябва да се мисли...разбере, като начало. Няма, още повече ще го разваляме. ти ли ще ми казваш или учиш закона? Аз разрушавам тука - да ти кажа и всички да знаят и помнят кой команда и кой е власт? Как така ще ми се държи сметка за закона? Добрите нрави или първоначална разумност? (направо ще те изхвърлят...защото го Забелязваш! говориш, мислиш )
2
Устойчива Култура
23.09.2018 10:55:12
0
0
ама изчезвайте с тия политици. кога политиците в България са имали ниво? Ниво на хора със солидно висше образование и култура? Никога .... От ..коя дата! Образование, език... Нали е осъдена България по тия неща. И сега, за камуфлаж, простия народ - сега фалшиви новини, не знам какво , глупости, да дразнят, беззаконие и т.е... правна агресия и т.н... да не го пишеме на горната статия. ха се радват хората - каk така ще се радват, ще има празници? Само обратното... нищо друго. По следващия кадър. Може да гледа г-жа Фандъкова тъжно - но с това не се оправят нещата. Може ту небето, ту земята. Анализи? Работа? Предложения? Кметът ... бива интервюиран и дава домакинско становище за това как се поддържат, чистят и т.н. стоянките на спирките в София. как трябва да се използва парцала и как трябва да се използва метлата...???? За да се стига до ....
1
терор на политика на маргинали
23.09.2018 10:42:32
0
0
България не може да се изолира или развива в противовес, противопоставяне на устойчивата култура на Европа. Дотолкова доколкото това се налага, провежда отгоре-надолу, със средствата на силата чрез мас-медиите.... и какво ли не.... тази насилствено провеждана маргинализация в полза на престъпността, мафията, терора на маргинализацията и срещу устойчивата култура, устойчивото развитие ..... Това е фундамента, основата на развитието, перспективи, интеграция, участие... Или си част от този обмен - или не си, когато играеш срещу това. сам се маргинализираш...
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки