След обира в Роженския манастир: Има повредени културни ценности


След обира в Роженския манастир: Има повредени културни ценности
Снимка: бТВ
22 Септември 2018, Събота


Това са констатирали експерти от Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство” в Министерството на културата, съобщават от ведомството

Автор: Десант

Има повредени културни ценности след обира в Роженския манастир. Това са констатирали експерти от Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство” в Министерството на културата, съобщават от ведомството.

При огледа е установено, че частично е избит прозречен отвор при абсидното стенно пространство на храма. Прозорецът е зазидан още през втората половина на XIX век и вътрешната страна на абсидното пространство е била изписана, като е запазена в сравнително добро състояние и до днес.

Поради голямата дебелина на стената на храма, вандалите не са достигнали вътрешната страна на зида и не са засегнали мазилката и изключително ценния живописен слой. Огледът е извършен в присъствието на игумена на Роженския манастир архимандрит Епифаний и отец Николай от Мелник.

Днес Върховният касационен съд определи делата и мерките на задържаните за нападението в Роженския манастир да се гледат от Районен съд – Пловдив. Това случва, след като всички съдии в Сандански си направиха самоотвод по делото заради познанство с един от задържаните –  адвокат Стефан Матеев.

Припомняме, че нападателите не са били маскирани и лицата им са заснети от камера. Те очевидно не са били подготвени добре за удара и бързо се отказали. Преди да избягат успели да счупят 11 от общо 20 камери, които наблюдавали манастира.

Мъжете счупили камерите, които успели да видят, взели ги със себе си и ги изхвърлили в района. Забравили обаче най-важната – тази над вратата.

Вероятно са търсени ценни вещи, но все още се изяснява дали са финансови средства или културно-исторически ценности. Предполага се, че са търсили скрито съкровище, защото са копали под една от стените на манастира. Нищо не са откраднали от храма.

Опитът за обир се свързва с легендата, че в стените на манастира има скрити жълтици. 

В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки