На всеки 3 секунди някой по света развива деменция


На всеки 3 секунди някой по света развива деменция
21 Септември 2018, Петък


На 21 септември отбелязваме Световния ден, посветен на болестта на Алцхаймер

Автор: Десант

На 21 септември отбелязваме Световния ден, посветен на болестта на Алцхаймер. 

• На всеки 3 секунди някой по света развива деменция
• Разходите за овладяване на деменцията през 2018 г. се равняват на трилион долара 
• Деменцията е на седмо място по причиняване на смърност в световен мащаб
• Много държави не разполагат с методи за диагностика и достъп до клинични изпитания и до достатъчен брой медицински специалисти и изследователи със специализация по темата.

Деменцията е сред причините за най-големите здравни и социални кризи на XXI век и за съжаление все още в повечето от случаите диагнозата се поставя твърде късно. Засега няма лечение на заболяването.

Световната алцхаймер организация публикува своя доклад за болестта на Алцхаймер за 2018 г., представящ актуалното развитие в изследванията в областта на деменцията.

Лекарка от Обединеното кралство, която успява сама да постави диагнозата си деменция, след като е била погрешно диганостицирана от невролога си, призовава за незабавни мерки и усилия за справяне с болестта чрез изследвания и диагностика. Д-р Дженифър Бют е една от 50-те милиона души на планетата, които живеят с това заболяване. Очаква се този дял неимоверно да нарасне до 152 милиона до 2050 г.

С разпространението на доклада д-р Бют се надява да бъдат постигнати по-широка информираност и разбиране за деменцията.

“Когато работех като лекар, много малко се правеше проактивно за деменцията. Моята надежда е, че Световният доклад за болестта на Алцхаймер за 2018 г. допринася в голяма степен за така необходимия обществен отзвук, внимание и финансиране за справяне с деменцията, която предизвиква глобална криза в областта на здравеопазването”, заявява тя.

Изпълнителният директор на Световната алцхаймер организация, Паола Барбарино, вярва, че един процент от обществените разходи за деменцията могат да бъдат насочвани за финансиране на изследвания.

В доклада се изтъква: "Без значителни инвестиции в изследванията на деменцията няма да можем да се впуснем към нови хоризонти. Глобалното съотношение на публикациите за невродегенеративни разстройства в сравнение с тези за рака е изумително: 1:12. Няма все още достатъчно хора, ангажирани в проучванията за деменцията и това трябва да се промени.”

Световната алцхаймер организация отправя този призив и дебат към правителствата и сектора на бизнеса, които могат чрез заделяне на финасиране да помогнат за по-добър живот на хората, живеещи с деменция, както и на техните семейства. 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки