Църквата в родопското село Гугутка ще отбележи 180 години от освещаването си


Църквата в родопското село Гугутка ще отбележи 180 години от освещаването си
19 Септември 2018, Сряда


Това ще стане в деня на храмовия празник, когато се почита патрона й - св. Йоан Богослов

Автор: Димитрина Христозова

29 септември 2018 г. своя храмов празник ще чества църквата "Св. Йоан Богослов" в ивайловградско село Гугутка, която освен това ще отбележи и 180 години от освещаването си.

Храмът е издигнат с общите усилия на родолюбивите местни християни, 32 години преди признаването на Българската екзархия. Поради това е вкопан дълбоко в земята и с висока каменна ограда, каквато е била волята на османската управа. Камбанарията е издигана 2 пъти.

При строежа в центъра е поставена уникална плоча, за която казват, че помага на вярващите.

От самото си построяване храмът е не само култов, но и просветен център, център на българската писменост и култура. В двора на църквата е открито килийно училище, което прекъсва своята дейност, под натиска на гръцката патриаршия в Ивайловград. В дух на национално Възраждане започват борби за независима българска църква и училище. За да се стигне до този съдбовен момент, е извървян тежък, мъчителен път. С цената на трудности и жертви, това е постигнато.

Сега, благодарение на стотиците дарители, разрушеното с времето училище "Надежда" е изградено и ще бъде музейна сбирка. За честването на 180 годишния юбилей са извършени редица неотложни ремонтни дейности: освен изграденото килийно училище, се ремонтира църковния покрив, смяна на дограмата-прозорци и врати, изграждане на срутените части от оградата, двора, електрозахранване, вътрешната част на храма и др.

Осъществи се и една отдавнашна идея. На 2 август (Илинден по стар стил), над селото, до църквичката "Св. Илия", отец Георги освети новопоставения християнски кръст, който денонощно вече бди над всички мести жители и помага за добруване, за мир, здраве и благополучие в семействата. Довършителните дейности продължават. Продължава и събирането на дарения, за да се приключи започнатото.

Юбилейното тържество на 29 септември ще започне с Утринна литургия. От 9 часа за здраве, успехи и благополучие ще се отслужи Архийерейска света литургия, водена от Знеполския епископ Арсений от Пловдивска митрополия.

Ще се извърши водосвет и освещаване на празничните ястия, донесени от желаещите и подготвени за всички присъстващи. Заупокойна молитва ще бъде пред костницата с убитите мирни жители през 1913 г. от османския башибозук, при ограбване и опожаряване на цялото село.

Празникът ще продължи с тържество, поздравления и певчески групи от с. Гугутка и хор "Яни Попов" към Тракийско дружество - Ивайловград. Народното веселие ще продължи с музиката на Мариана и Христо Гайдарови.


В категории: Добри Вести , Църкви и манастири

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки