Пазете се от комари, има съмнения за западнонилска треска у нас


Пазете се от комари, има съмнения за западнонилска треска у нас
13 Септември 2018, Четвъртък


От РЗИ съветват хората да вземат всички възможни мерки срещу ухапване от комар, най-уязвими са децата

Автор: Янко Крумов

Експерти от Регионалната здравна инспекция в Бургас съветват гражданите в морския град да вземат всички възможни мерки срещу ухапване от комар и да не щадят средства за репеленти, мрежи, лампи и т.н. Причината за тревожното напомняне от страна на специалистите са съмнения за наличие в региона на опасната и непозната досега у нас западнонилска треска, която се пренася именно чрез ухапване от заразен комар.

От РЗИ припомнят, че преди дни жена на 75 години от Бургас е развила вирусен менингит, който е едно от проявленията на опасната болест. По същото време пък край созополското село Атия бяха открити 3 мътви щъркела, които са доказани носители на западнонилска треска.

Опасноста за България е голяма, тъй като това лято смъртни случаи от екзотичната болест има в съседни държави като Сърбия, Гърция и Румъния, както и в Косово и Италия. 

Едни от основните симптоми на западнонилска треска са много подобни на грип - температура, болки в тялото, отпадналост, подуване на лимфните възли, обяснява шефът на Дирекция "Контрол на заразните болести" в РЗИ-Бургас Величка Григорова. 

Западнонилската треска се диагностицира трудно. Поради тази причина общината вече е предупредила всички болници на своя територия да следят внимателно за евентуални случаи на болеста.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки