Президентски указ отложи гласуването на министерските оставки


Президентски указ отложи гласуването на министерските оставки
13 Септември 2018, Четвъртък


Гласуването на оставките на министрите Валентин Радев, Николай Нанков и Ивайло Московски и назначаването на техни наследници на поста трябваше да бъде точка втора от дневния ред на парламента

Автор: Десант

Парламентът няма да гласува промените в състава на правителството днес. Това стана известно от думите на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева в началото на пленарното заседание в четвъртък.

Тя обясни, че в деловодството на парламента не е постъпил указ на президента за освобождаване на Младен Маринов от поста главен секретар на МВР. Поради това Маринов не може да бъде избран за министър на вътрешните работи.

Гласуването на оставките на министрите Валентин Радев, Николай Нанков и Ивайло Московски и назначаването на техни наследници на поста трябваше да бъде точка втора от дневния ред на парламента.

Заради непостъпилия указ депутатите я отложиха. Ако указът на президента постъпи в парламента, точката ще бъде включена отново в дневния ред, уточни Караянчева. Депутатите продължават работа с разглеждане на върнатите от президента промени в Административнопроцесуалния кодекс.

В президентската администрация е постъпило решение на Министерски съвет, което предлага на президента да издаде указ за прекратяване на правомощията на главния секретар на Министерството на вътрешните работи главен комисар Младен Маринов.

Когато президентът се върне от пътуването си до Латвия, това решение ще бъде разгледано, съобщи прессекретариатът на държавния глава, цитиран от Агенция „Фокус". Президентът е в Латвия, за да участва в срещата на президентите от групата „Арайолуш“, която ще се проведе днес и утре в столицата страната - Рига.

По искане на министър-председателя в последния ден на август оставки подадоха министърът на регионалното развитие Николай Нанков, министърът на вътрешните работи Валентин Радев и министърът на транспорта Ивайло Московски.

На брифинг след това Радев и Нанков изтъкнаха, че с този акт поемат политическа отговорност за трагедията край Своге на 25 август, когато при автобусна катастрофа загинаха 17 души.

След заседание на Коалиционния съвет в първия ден на тази седмица премиерът Бойко Борисов обяви решението на управляващите тримата подали оставки министри да бъдат освободени.

Министър-председателят представи в понеделник и своите предложения за нови министри на местата на подалите оставка. Борисов номинира настоящия главен секретар на МВР Младен Маринов за министър на ведомството. За министър на транспорта е предложен заместник-министърът на икономиката Александър Манолев. За бъдещ регионален министър пък премиерът предложи настоящия депутат от ГЕРБ Петя Аврамова.

Тъй като главният секретар на вътрешното министерство се назначава и освобождава с указ на държавния глава, вчера Министерският съвет прие решение, с което предлага на президента на България да издаде указ за прекратяване на правомощията на главния секретар на Министерството на вътрешните работи главен комисар Младен Маринов, и за освобождаването му от длъжност.

В президентската администрация е постъпило решение на Министерски съвет, което предлага на президента да издаде указ за прекратяване на правомощията на главния секретар на Министерството на вътрешните работи главен комисар Младен Маринов.

Когато президентът се върне от пътуването си до Латвия, където участва във формата „Арайолуш“, това решение ще бъде разгледано, съобщи прессекретариатът на държавния глава, цитиран от Агенция „Фокус". Президентът Румен Радев замина за латвийската столица Рига за срещата на държавните глави от групата „Арайолуш“, която ще се проведе днес и утре в града.
Източник: dariknews.bg


В категории: Политика

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Приятел на България
13.09.2018 08:17:56
0
0
Пакетът с контрабандни цигари може да струва и 10 леи докато същите марки продадени легално струват поне 16 леи.
1
Приятел на България
13.09.2018 08:14:42
0
0
http://news.bnt.bg/bg/a/vnshniyat-ministr-na-rumniya-pred-bnt-neka-postavim-vprosa-za-shengen-v-bryuksel

Това са само лъжи. Какво Шенген пространство пази Румъния когато има огромен нелегален трафик на цигари? Ако цигарите минат толкова лесно през румънските граници то и други неща минават, говоря за трафик на оръжие и хора.
Всички румънци живеещи в пограничните окръзи на Румъния могат да си купят пакети цигари с контрабанден произход.
Румънските политици от властта наистина се опитват да дадат закони чрез които да се спасят от затвора но и опозиционните са толкова корумпирани. Всичко в Румъния е корупционно: от полиция до политици.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки