Под 6000 са старите автобуси в страната, в които няма монтирани колани


Под 6000 са старите автобуси в страната, в които няма монтирани колани
11 Септември 2018, Вторник


Част от тях обаче  технологично разполагат с възможност за оборудване с предпазни колани, смята заместник-министърът на транспорта Ангел Попов

Автор: Янко Крумов

От общо 17 000 автобуси в страната, които са преминали технически прегледи, под 6000 са произведени в периода преди 2006 г., когато не е имало изискване за монтиране на колани. Това обяви заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ангел Попов.

Заедно с депутата от ресорната парламентарна комисия Станислав Иванов, изпълнителният директор на ИА „Автомобилна администрация“ Бойко Рановски и експерти от Агенцията, Ангел Попов проведе среща с представителите на техническите служби за проверка на изправността на превозните средства.

Основна тема на дискусията бяха технологични предложения във връзка с предстоящо изменение на Закона за автомобилните превози за въвеждане на задължително изискване за оборудване на автобусите с маршрутни разписания над 30 километра с обезопасителни колани.

Според зам.-министъра част от старите автобуси технологично разполагат с възможност за оборудване с предпазни колани.

По време на срещата, лабораториите за изпитания на превозни средства, предложиха да направят безплатен анализ на автобуси, които в момента са без колани, за да изготвят разчети колко време и средства ще са необходими за преоборудването.

Представителите на техническите служби бяха категорични, че поставянето на колани в автобусите може да спаси повечето потенциални жертви при пътен инцидент.

Те дадоха пример с шофьора на автобуса, който катастрофира край Своге в края на август – той единствен е ползвал предпазен колан и е оцелял с минимални наранявания.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки