Вносът на лекарства е решение при 53% от сигналите за недостиг на медикаменти


Вносът на лекарства е решение при 53% от сигналите за недостиг на медикаменти
10 Септември 2018, Понеделник


Това показва първата междинна обработка на резултатите от интернет платформата на БАРПТЛ

Автор: Янко Крумов

182 сигнала от цялата страна получи и обработи на интернет платформата си за 3 месеца Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства (БАРПТЛ), съобщават от организацията. В 53% от случаите решението се крие във вноса и бързите вътреобщностни доставки, тъй като сигналите касаят дерегистрирани лекарства, продукти с трайно или временно преустановен внос в България. Това показват междинните резултати от анализа на БАРПТЛ.

Друг основен извод е, че липсата на информация е причина за 65% от сигналите. 20% са приключените случаи с предоставена информация къде лекарството е налично, а в над 60% подателите са насочени към лекуващия ги специалист.

Сигналите се отнасят до общо 120 продукта, което показва, че 34% от тях засягат продукти с повече от 1 сигнал. Всеки автор е получил обратна връзка в рамките на 24 часа, а средното време за пълна обработка на казус е 32 часа.

Първата у нас интернет-платформа за сигнали за недостиг на лекарства бе демонстрирана на 9 юни 2018 на Конференция на Федерация Български пациентски форум. 

„Горди сме, че повече от тримесечие работим в изпълнение на наскоро обявените от ЕМА двугодишни приоритети на работната група на ЕС „Към подобряване на наличностите на лекарства в ЕС“. Нашата работа е насочена именно към подобряване на двустраната комуникацията по проблемите на лекарствоснабдяването с гражданите, насърчаване на сътрудничеството със заинтересованите страни и достъп на обществеността до ясна и полезна информация относно проблемите с наличността на лекарства и прекъсванията на доставките в целия ЕС“, казва изпълнителният директор на БАРПТЛ Боряна Маринкова.

Подробно представяне на резултатите от работата на платформата, многофакторните причини за недостиг в световен план и възможностите на паралелния внос за достъп до липсващи и лекарства в недостиг в България и Европейския съюз ще бъде темата на предстоящата Кръгла маса, която БАРПТЛ организира под егидата на Европейската асоциация на Евро-фармацевтичните компании (ЕАЕРС) на 18 септември 2018 в София.

EAEPC обединява над 100 компании от 24 държави в Европа и e регламентираният партньор на Европейската комисия по отношение на паралелната дистрибуция на лекарства в ЕС. За да дискутират възможностите за облекчени условия за вътреобщностни доставки на лекарства в Кръглата маса на тема „Насърчаване на паралелния внос“ са поканени всички компетентните институции в България.

Ръководството на ЕАЕРС ще представи обзорен доклад на тема "Добри практики в ЕС и ползи за обществото от насърчаването на паралелния внос". Предвидена е и декларация, с която участниците да заявят своята готовност за търсене на ефективни пазарни решения за преодоляване на временни и трайни случаи на недостиг на лекарства в България.


В категории: Новини , Медицина

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки